A sonka mellett a tojás a húsvéti asztal másik sztárja, így nem árt, ha olykor változatos tojásos kreációkkal lepjük meg a családot, a vendégeket. Most a főtt tojásra és a hagyományos kaszinótojásra mutatunk alternatívákat, ha esetleg újítani szeretnénk.
3 fenséges töltött tojás recept:
1. Töltött tojás libamájjal
Hozzávalók:
- 10 db főtt tojás
- 100 g vaj
- 100 g zsír
- 300 g libamáj
- 30 g vöröshagyma
- 30 g konyhasó
- 2 g törött fehérbors
- 5 dl majonézmártás
- fél dl konyak
Elkészítés:
- A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kivesszük és félretesszük.
- A libamájat egyenletes darabokra vágva kevés zsírban finomra vágott hagymával lepirítjuk, sóval és törött fehérborssal fűszerezzük, és még forrón átpasszírozzuk.
- Ha kihűlt, hozzápasszírozzuk a kemény tojások sárgáját és a vajat, majd kevés konyakkal ízesítve, kissé átfűszerezve jó habosra kikeverjük.
- Ezzel a masszával töltjük meg a tojásfehérjéket.
- Tálalásnál a tojásokat franciasaláta-ágyra helyezhetjük, salátalevéllel is díszíthetjük. Mártásoscsészében pedig majonézmártást is adhatunk hozzá.
2. Töltött tojás sajtkrémmel
Hozzávalók:
- 10 db főtt tojás
- 100 g trappista sajt
- 300 g eidami sajt
- 100 g márványsajt
- 300 g vaj
- 20 g konyhasó
- 2 g törött fehérbors
- 300 g majonéz
- 1 dl habtejszín
- 100 g paradicsompüré
- 100 g citrom
- fejes saláta
Elkészítés:
- A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat a vajjal és a márványsajttal átpasszírozzuk.
- Hozzáadjuk a reszelt eidami sajtot, sóval és törött fehérborssal fűszerezzük, majd habverővel simára keverjük.
- Az így elkészített krémet nyomózsákba téve a fél tojásfehérjékbe töltjük.
- A majonézből a tejszínnel, az átszűrt citromlével és a sűrű paradicsompürével mártást készítünk.
- A tojásokat nyers uborkaszeletekre helyezzük. A tálalás előtt leöntjük a tojásokat mártással.
- Megszórhatjuk reszelt trappista sajttal is a mártással leöntött tojásokat.
3. Töltött tojás sonkakrémmel
Hozzávalók:
- 10 db főtt tojás
- 300 g főtt sonka
- 1 g fehér törött bors
- 1 dl habtejszín
- 200 g vaj
- 30 g só
- fejes saláta és retek a díszítéshez
Elkészítés:
- A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kivesszük.
- A sonkát és a tojássárgákat ledaráljuk.
- Hozzáadjuk a habosra kevert vajat és utána a felvert habtejszínt, a sót és a törött fehérborsot.
- Az így elkészült krémet nyomózsákba tesszük és megtöltjük vele a fél tojásokat.
- Franciasaláta-ágyán tálalhatjuk, tépett salátalevéllel díszíthetjük, a tojások tetejére pedig egy-egy szelet retket is rakhatunk.