Család

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna

Az iskolában sok fontos dolgot megtanultunk; például azt, hogy az Amazonas a világ leghosszabb folyója vagy azt, hogy nyolc kettes alapú logaritmusa három, de azért volt, ami kimaradt a tananyagból.

 

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna 1. Bunkerépítési terv

Egyelőre azért nem dobálózunk atombombákkal, mert mindenkinek van, aki számít, és mindenki a másikétól fél, de azért nem árt felkészülni arra, amikor valaki majd egyszer elnéz valamit egy katonai radaron. Építsünk egy bunkert! Vészhelyzetben tíz-húsz percünk lesz, hogy odaérjünk. Ha ez kevés, akkor megoldás lehet a pince, vagy egy hely, ami magasabban van a tizedik emeletnél. Jó tudni.

2. Szívmasszázs

Ha valaki a szemünk láttára kap szívrohamot, tudjuk, hogy mit kell tenni? Hát nagyjából… Nem ártott volna, ha az iskolában megmutatják, pontosan hogyan is kell nyomkodni egy ember mellkasát ahhoz, hogy magához térjen.

3. Kottaolvasás

Lehet, hogy nem a legfontosabb dolog a világon, hogy zenét tudjunk „olvasni”, de ha valaki már második nyelvet tanul, vagy akár harmadikat, akkor elgondolkodtató: mondjuk a cirill betűk miért fontosabbak a hangjegyeknél? Arról nem is beszélve, hogy mennyi időt pazaroltunk a szolmizálásra. Bach és Beethoven nem szolmizált, tehát ha csak nem jártunk szolfézsre, nem tudunk jegyzetelni a koncerteken.

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna 4. Veszettségtan

A veszettség általi halál az egyik legrosszabb, ami létezik.  Ennek ugyan kisebb az esélye, mint egy autóbalesetnek, de ha azt meg tudták tanítani, hogy az utcán szét kell nézni, akkor azt is megemlíthették volna mondjuk biológiaórán, hogy ne simogassunk denevéreket.

5. Kérdezéstechnika

Hallgatni arany. Ezt mindannyian hallottuk már. Kérdezni viszont egy bizonyos kor felett ciki. Kár, mert attól nem lettünk okosabbak, hogy úgy tettünk, mintha azok lennénk.

6. Pontos fogalmak

Legalább nyolc évig hallgattuk, hogy mennyire fontos volt Petőfinek a szabadság, Adynak meg a hit. Bármikor idézünk az adott témakörben, de meghatározni mi sem tudjuk, hogy mit is értettek rajta. Később azzal szembesültünk, hogy szerelmesek vagyunk, legalábbis valami olyasmi, és sosem voltunk ennél tanácstalanabbak.

7. Helyzetmeghatározás

Legtöbben egy térképen sem tudunk kiigazodni, nemhogy az átvitt értelemben vett világban megtalálni a helyünket. Az iskola ebben annyit segíthetett volna, hogy felhívja rá a figyelmet, hogy attól, hogy elvégeztük, még nem „jár” a tuti a munkahely.

8. Hogyan vegyük észre, hogy a pasi egy barom

Sokan még a harmincas–negyvenes éveinkben sem ismerjük fel az olyan helyzeteket, amikre nem igazán van szalonképes kifejezés. Ebben sokszor a tanáraink is hibásak, mert ahelyett, hogy adott esetben elismerték volna, hogy bizony, Pistike egy barom, amiért a copfunkat húzkodja, olyanokkal jöttek, hogy biztos szeretetből teszi, meg, hogy „okos enged, szamár szenved”.

11 dolog, amit nem tanítottak az iskolában, de kellett volna 9. Ilyen-olyan gyógyfüvektől és tablettáktól nem lehet lefogyni

Ha lehetne, akkor ugyanis nem lennének kövér emberek. Szép dolog a hit, de a kétely sem hiábavaló. Ha az előbbiben annyira jeleskedünk, akkor akár béljóslással is próbálkozhatunk: annak is biztos volt annyi alapja, mint a legújabb fogyókúrás gyökér csodatevő erejének.

10. Főzni

Bármilyen rosszul is főzzünk, a főtt kaja nem lehet olyan egészségtelen, mint mondjuk egy dupla sajtburger; ennek ellenére nem ártana, ha egyszerűbb ételeket megtanítanának úgy elkészíteni, hogy minimum élvezhetőek legyenek. Mondjuk szalvétába szívecskevagdosás helyett.

11. Pénzzel bánni

Kamatos kamatot számolni sokan tudunk, de azzal már a legtöbben nem vagyunk igazán tisztában, hogy hogyan állnak össze a különféle hitelek kamatai. Ha már a bankok nem jeleskednek az ügyfelek kiokosításában, legalább lehetett volna egy ilyen tantárgy is, vagy ha az nem, akkor egy olyan, hogy „hogyan termesszünk magunknak krumplit, ha nincs pénzünk kajára”.

11 dolog, ami kiment a divatból, és nem hiányoljuk
11 dolog, amit szeretnénk megélni 40 éves korunkig
11 dolog, amit szeretnénk megélni 30 korunkig
   
11 dolog, amit szeretnénk megélni 20 éves korunkig
11 dolog, amiben inkább a férfiaktól kérünk tanácsot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top