nlc.hu
Iskolakezdés

Jocó bácsi a gyerekkoráról

Jocó bácsi: „Velem kapcsolatban nincs arany középút: vagy nagyon imád valaki, vagy nagyon utál”

Gyerekkoráról beszélt az ország Jocó bácsija.

Balatoni József, ismertebb nevén Jocó bácsi – fiatal kora ellenére az egyik legismertebb hazai pedagógus, akinek kritikai meglátásaitól sem mentes Facebook-oldalát szülők ezrei követik. A 35 éves történelemtanár egy 1500 lelkes kis faluban, Papkeszin nőtt fel és már 6 éves kora óta a tanári pályára készült. Élete első 9 évében egy szoba-konyhás, falu széli kis házban élt szüleivel és húgával. A kicsit sem zökkenőmentes általános iskolai évek után a pápai gimnáziumban megtalálta önmagát és a kisgyermekkorát meghatározó hendikepjét mára már előnyére fordította. Hogy milyen megpróbáltatásokon kellett keresztülmennie dadogása miatt, hogyan építette ezt be a személyiségébe és milyen hatással van ez tanári pályájára, kiderül az UNICEF Magyarország Így lettem című podcast- és videósorozat legújabb epizódjából.

unicef jocó bácsi

A szüleim nagyon fiatalon lettek szülők: apukám 18, anyukám 19 éves volt, amikor én megszülettem. Belegondolni is furcsa, hogy amikor annyi idősek voltak, mint én most, 35 évesen már egy 17 éves gyerekük volt. Nagyon hálás vagyok nekik, hogy fiatalon vállaltak, mert így még sokat lehetünk együtt. Vannak olyan barátaim, akiknek már nem élnek a szülei, szomorú, hogy ennyire kevés idő jutott nekik.

Jocó általános iskolás éveire rányomta bélyegét dadogása, ami miatt alig mert megszólalni ebben az időszakban. Beszédhibája ellenére mégis már egészen kicsi gyerekként, 6 évesen eldöntötte, hogy tanár lesz. „Azt láttam, hogy kint áll a táblánál egy ember, aki átadja a tudását és megtanítja a gyerekeket írni, olvasni. És én ezt fantasztikusnak tartottam. Már akkor éreztem a hívást, és rájöttem, nekem ez az utam.”

Abban az időszakban erről senkinek nem mert beszélni, mert félt, hogy kigúnyolják miatta. Az igazi áttörés gimnáziumi évei alatt jött, amikor Papkesziről Pápára került, egy igazán elfogadó, támogató közegbe, ahol nem volt mindennapi céltáblája a beszédhibájára tett megjegyzéseknek. „Megtaláltam végre az igazi énemet, amit szabadjára engedhettem. Nagyon flegma, visszabeszélős kamasszá váltam, hatalmas igazságérzettel. Belementem a konfliktusba bárhol, bárkivel. Nem érdekelt, hogy ki van velem szemben.”

Ezt a vehemenciát mára sem vetkőzte le, sőt mi több, ma már a nyilvánosság elé is kiáll véleményével. Mindezt a diákjai érdekében teszi. „Az én megbízóm a gyerek, az ő érdekeit képviselem, olykor akár az egész rendszerrel, sőt, a szülőkkel szemben is. Segítek megtalálni az útját. Észreveszem, hogy miben tehetséges, és abban támogatom.”

Mészáros Antónia visszatérő kérdése, hogy vendégei hogyan látják a most felnövő generáció, vagyis a világ jövőjét. Ha kíváncsi vagy, hogy Jocó bácsi hogyan próbálja felkészíteni diákjait a jövő nehézségeire, keresd fel a műsor aloldalát az extra tartalomért. Így lettem – UNICEF

Az Így lettem sorozat epizódjai megtalálhatók a műsor aloldalán, az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján és Spotify-on.

Eszedbe jutottak a szüleid, a testvéreid, egy régi tanárod, edződ, barátod, szomszédod, vagy más kedves ismerősöd, aki sokat tett érted vagy fontos volt neked gyerekkorában? Valaki, aki hatással volt az életedre? Üzend meg neki, hogy gondolsz rá – egy virtuális UNICEF képeslappal! unicef.hu/igy-lettem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top