nlc.hu
Iskolakezdés

Egy pszichológus anya fogadalmai az új tanévre

„A gyerekeimnek ígérem” – Egy pszichológus anya fogadalmai az új tanévre

Nincs már egy hónap az iskolakezdésig, úgyhogy itt az ideje, hogy átgondoljuk, mit várunk szülőként az új tanévtől és a gyerekektől. Egy pszichológus anya leírta, mit fogad meg idén a gyerekeinek.

Dr. Lauren Brukner pszichoteraeputa, aki gyakran ad tanácsot a hozzá forduló szülőknek és pedagógusoknak a gyerekneveléssel kapcsolatban. A pszichológusnak két gyereke van, akik 12 és 15 évesek, ezért felvetődött benne a kérdés, hogy vajon mennyire fogadja meg a saját gyerekeivel kapcsolatban a saját tanácsait? Miközben teljes állásban dolgozik, helyt kell állnia anyaként is, pont úgy, mint milliónyi anyatársának, akik folyamatosan zsonglőrködnek az életük különböző területeivel.

Az iskolakezdés fokozott stresszel jár, újra belerázódni az iskola körüli teendőkbe a gyereknek és a szülőknek is rázós időszak. Hogy megkönnyítse a gyerekeinek és úgy általában a családnak az új tanévvel várható nehézségeket, az anya a saját, terapeutaként használt tanácsai mentén állította össze a következő fogadalmakat, amiket a gyerekeinek szán az iskolakezdésre.

„A gyermekeimnek ígérem:

1. Nem fogok a közösségi médián lógni, sms-ezni vagy e-mailezni, amikor együtt töltjük az időt. Egyszerűen csak kapcsolódunk, beszélgetünk, főzünk, és figyelünk egymásra.

2. Még egy hosszú munkanap után is belélegzem a nyugalmat, és kilélegzem a stresszt, mosolyogva üdvözöllek titeket. Mindent megteszek, hogy ne feledkezzek meg arról, hogy nektek is hosszú napotok volt az iskolában.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

3. A következő családi programunkon ott leszek veletek nemcsak testben, hanem lélekben is.

4. Igyekszem mindent megtenni, hogy ne mondjam túl sokszor, hogy nem érek rá veletek foglalkozni, amikor szükségetek van rám.

5. Kitűzöm célul, hogy hetente egyszer leülünk társasjátékozni, ha meg tudtok egyezni abban, hogy mit játsszunk.

6. Ott leszek a színdarabokon, ballagásokon és bulikon. Ti vagytok a legfontosabbak nekem, nem szeretném, ha azt éreznétek, hogy háttérbe szorultok a munkám miatt.

7. Ha tévedek, hibázom, bocsánatot fogok kérni tőletek és nem félek azt mondani, hogy sajnálom. Nemcsak szavakkal, hanem a tetteimmel is igyekszem jóvátenni, ha megbántalak titeket.

8. Minden egyes nap elmondom, hogy szeretlek. Olyan gyakran fogom felsorolni a számtalan okot, amiért szeretetre méltók vagytok, amilyen gyakran csak tudom.

9. Reggelente emlékeztetem magam, hogy értékeljek minden mosolyt, kedves szót, nevetést és nehéz pillanatot. Olyan gyorsan felnőttök, hogy nincs vesztegetni való anyai időm.

10. Az egyik legfontosabb feladatom az lesz a következő évben, hogy minden este úgy feküdjetek le aludni, hogy tudjátok, mennyire különleges, tehetséges gyerekek vagytok, és hogy mindegy, milyen jegyet hoztatok az iskolából, mindegy, milyen kudarc vagy bántás ért titeket, érezzétek értékesnek és szerethetőnek magatokat.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top