Fűrésztől a lombikig – Szülés és várandósság a királyi családokban

Nem minden hercegnőnek, és királynőnek volt kellemes emlék a szülés. Hogyan szültek a koronások 100-200 éve, és milyen VIP szülések vannak most?

Volt olyan királyi szülés, ahol még egy fűrész is ott volt az ágy mellett. Miért volt még száz évvel ezelőtt is másodrangú szereplője magának a szülésnek az édesanya? Paptól az anyóson át boldog-boldogtalan ott volt a királyné/királynő mellett, amikor szült, de egészen sokáig maga a férj nem tette be a lábát abba a szobába, ahol a neje vajúdott. Fülöp herceg például csak a negyedik gyermeke születésénél volt jelen. 

Tudod, ki volt az első a királyi családban, aki állami kórházban, mindenféle pucc nélkül adott életet a gyermekeinek? II. Erzsébet menye, Zsófia edinburgh-i hercegné, aki az akkori otthonukhoz közeli, Frimley Park kórházban szült. Ennek első alkalommal drámai oka volt. Lánya, Lady Louise Windsor ugyanis egy hónappal korábban jött a világra, és sürgősségi beavatkozásra volt szükség. A kislány nevét egy hónapig, vagyis egész addig, amíg kórházban volt, nem is hozták a nyilvánosságra. Amikor később Zsófia a fiával volt várandós, már előre jelezte, hogy ugyanitt, mindenféle VIP-ellátás nélkül szeretne szülni. Azóta minden évben ellátogat az intézménybe, aminek számos jótékonysági gyűjtést szervezett már. Többek között neki köszönhető, hogy felújításra került a koraszülött részlet.

De hogyan szült II. Erzsébet? Ki rendelt magához fodrászt a szülőszobába? És miért titkolózott annyira Harry herceg a gyermekei születése kapcsán? 

A Kékvér podcast 9. epizódjában azt járjuk körül, hogyan szültek, és szülnek a koronások.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top