nlc.hu
Kényes kérdések

Intimfertőzés és gyerekvállalás

Intimfertőzés gyerekvállalás idején? Előfordulhat, de ne pánikolj!

A kisbaba megszületése minden nő életében fontos állomás. A gyermekvállalással bekövetkező változások fenekestől felforgatják a mindennapokat. Sőt, az újdonsült anyukáknak egyéb nehezítő tényezőkkel is szembe kell néznie, de semmi aggodalom, van megoldás is!

A várandósság alatt komoly hormonális változások zajlanak testünkben, amik  a hüvely természetes környezetére (pH, mikroflóra) is kihat., Így nem ritka, hogy emiatt terhesség alatt vagy szülés után hüvelyi fertőzésekkel kell szembenézniük a nőknek.

Hüvelygomba és terhesség

Fotó: Getty Images

Terhesség alatti és szülés utáni váratlan vendég: gombás hüvelyfertőzés

Mindenképpen figyeljünk oda, ha égő, feszülő érzést tapasztalunk, hiszen ez a hüvelygomba kellemetlen kísérő tünete lehet, ugyanis gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelybemenet körüli terület kirepedezhet, apró hámsérülések keletkezhetnek

Tudtad? A hüvelygomba gyakori fertőzés, amit a nők 75 százaléka legalább egyszer megtapasztal életében. A szervezet megváltozott hormonális állapota miatt terhesség és szoptatás alatt sokaknál jelentkezik.

A hüvelygombát leggyakrabban a Candida albicans nevű élesztőgomba túlzott mértékű elszaporodása okozza, aminek legjellemzőbb jelei, hogy a hüvelyfolyás sűrű, darabos folyássá, túrós állagúvá, sárga vagy fehér színűvé válik, amit erős hüvely viszketés, égő érzés, fájdalom, vörösség kísér.

A hüvelygomba kellemetlen tüneteit leggyakrabban helyi kezeléssel, azaz hüvelygomba-ellenes hatású kúpokkal, kenőcsökkel lehet csillapítani. Bizonyos esetekben szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerre is, amit azonban csak orvos írhat fel.

A gyermekágyi méhgyulladás

A gyermekágyi méhgyulladás kialakulásának hátterében bakteriális gyulladás áll, amit a hüvelyben lévő baktériumok okoznak, és a szülés alatti eseményekre vezethetőek vissza. Bizonyos baktériumok (pl. az A és B típusú Streptococcus, a Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma hominis és bizonyos anaerob baktériumok) jelenléte a császármetszéskor a magzatvízben növelik a szülés utáni méhgyulladás kockázatát. A gyermekágyi méhgyulladás leggyakrabban közvetlenül a szülés után vagy általában 7 nappal később jelentkezik. Fertőzés esetén az anyukáknak intravénás antibiotikumot adnak, amíg 48 órán át láztalan nem lesz.

Bakteriális hüvelyfertőzés terhesség alatt, szülés után – kerüljük el!

A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, egészséges egyensúlya könnyen felborul.  A híg, szürkésfehér és nagyon kellemetlen szagú váladék bakteriális hüvelyfertőzésre utal.

Fontos, hogy ilyenkor keressük fel a kezelőorvosunkat, hiszen az ilyen kezeletlen problémák akár koraszüléshez is vezethetnek. 

Antibiotikumkúrával a fertőzés jól kezelhető, mégis sokan járnak úgy, hogy vissza-visszatér az életükbe a fertőzés szülést követően is.

Miért? És mi a megoldás?

A kezelésnél fontos, hogy a kórokozók célzott elpusztítása mellett kellő figyelmet fordítsunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállítására is. Ez fontos lehet egy olyan esetben is, amire elsőre nem feltétlenül gondolnánk: felső légúti fertőzések antibiotikumkúrája után. Bár ezek nagyon nagyrészt vírusos eredetűek, az esetek kisebb hányadában szájon át szedendő antibiotikumra lehet szükség. Ami pedig nem „válogat”, ilyenkor sajnos nem csak a légutakat megbetegítő baktérium, hanem a szervezet hasznos, a bél- és hüvelyflórát alkotó baktériumai is áldozatul eshetnek a kezelésnek: az antibiotikumszedés mellékhatásaként hüvelygomba alakulhat ki.

Ha elmulasztjuk a hüvelyflóra-regenerációt, a hüvelyfertőzések könnyedén visszatérhetnek. A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (hüvelyi probiotikumok) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani a fertőzések kiújulása ellen is.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Karl Tapales)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top