nlc.hu
Kényes kérdések

Szex szülés után

Örök kérdés, amire most választ adunk: szex szülés után

A női test egy sor változáson megy át a terhesség alatt, és a szülés után is, amit mindenki máshogy dolgoz fel.

A legtöbb nő a szülést követő hetekben nem kívánja a szexet, ösztönösen csak a babájára koncentrál. Testileg sincsen felkészülve az együttlétre, ugyanis ilyenkor a hüvely és a méh is még regenerálódik, és gyakori a hüvelyszárazság is. 

A gyermek megszületése után hat hét a gyermekágyi időszak – nyilván egyénenként változó, ki hogyan éli meg ezt a 42 napot, hiszen van, aki már néhány hét elteltével szívesen összebújna ismét a párjával, míg mások számára inkább lehetőséget ad ez a néhány hét arra, hogy megbarátkozzanak az új élethelyzettel.

Szülés után szex

Fotó: Getty Images

Az a bizonyos 6 hét

A szakemberek a szülés után legalább 6 hét regenerálódást írnak elő a nőknek, amit a szülés után fellépő hüvelyszárazság miatt is érdemes kivárni.

De ez a 6 hét inkább irányadó, mintsem kötelező. Vannak nők, akik már korábban is késznek érzik magukat az aktusra, míg másoknak több idő kell arra, hogy visszataláljanak a szexhez. Ami fontos, hogy a férfiaknak figyelniük kell a párjuk állapotára és arra, hogy a nő testileg és lelkileg is készen álljon az együttlétre.

Miért?

  • a gátmetszés vagy a gátrepedés hegei a hatodik hétre szinte maradéktalanul begyógyulnak, de a hegek jóval érzékenyebbé tehetik a nő testét, ezért ilyenkor különösen fontos az óvatosság szex közben a férfi részéről is.
  • szoptatás alatt csak mérsékelt diétára van lehetőség, az elején a sporttal is nagyon csínján kell bánni, hogy a kismedencei szerveket rögzítő szalagok ne sérüljenek, így a visszaalakulás is sok hónapot vehet igénybe. Ilyenkor normális, hogy a szex egy darabig nem elsődleges, van olyan nő, akinek hónapok kellenek, hogy ismét nőként tudjon tekinteni magára, és megjöjjön a kedve a szexhez.
  • a szexuális vágy és a hüvely nedvesedése a szoptatás alatt végig gyengébb lehet a prolaktin hormon szintje miatt (ez a hormon felelős a tejtermelésért). Más a helyzet, ha mindemellett depresszióra jellemző tünetei is vannak a kismamának, ekkor már érdemes felkeresni egy szakembert.

Több szakember szerint a szülés után 6 héttel már minden adott lehet a szexuális élet folytatásához, de egy új kutatás szerint ez nem feltétlenül igaz minden kisgyerekes párra – derül ki a Házipatika.com cikkéből.

A tanulmányt jegyző szakértők 70 dél-karolinai nőt vontak be a vizsgálatukba. Többek között arra voltak kíváncsiak, mi befolyásolja, hogy egy kisgyerekes anyuka mikor érzi magát újra készen a szexre, illetve mik lehetnek a hátráltató vagy akadályozó tényezők.

Az eredményekből az derült ki, hogy néhány nőben a testük változásai ébresztettek bizonytalanságot, egyesek kellemetlen érzést vagy fájdalmat tapasztaltak, mások pedig egyszerűen csak túl fáradtak voltak a csecsemő gondozásától az intim együttléthez.

A tanulmány egyik szerzője, Stephanie Meier szerint számos pszichológiai tényező is közbeszólhat ilyenkor. „Sokan mentálisan nincsenek még felkészülve, mások idegesek – főleg, ha próbáltak már együtt lenni a párjukkal a szülés után, de az első próbálkozás nem ment túl jól. A testkép is fontos szerepet kap. Vannak, akik természetes folyamatként élik meg testük változásait, de nem mindenki örül ezeknek” – mondta a szakértő.

Összefoglalva tehát ne siettessünk semmit, mindent beszéljünk át a párunkkal, mert a kommunikáció a legfontosabb ebben az időszakban is, és ha úgy érezzük, nem tudunk megbirkózni az új helyzettel, testünk változásaival, akkor ne féljünk segítséget kérni!

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Fotó: Getty Images/irinamunteanu)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top