nlc.hu
Kényes kérdések

Gombás hüvelyfertőzés és párkapcsolat

Így tette tönkre a párkapcsolatomat a gombás hüvelyfertőzés

Sok a félreértés a gombás hüvelyfertőzés körül, ami további problémákat szülhet például egy jól működő párkapcsolatban is. Tegyük tisztába, miről is van szó!

Ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, nincs semmi, ami az ott élő káros baktériumok és gombák szaporodásának útjába állna, ennek következtében pedig hüvelyfertőzés alakulhat ki. A nők körében gyakori problémáról beszélünk, de még mindig tabunak számít beszélni róla, ami egy sor félreértést eredményez.

„Az elmúlt hónapokban rengeteget stresszeltem leginkább a munkahelyemen rám nehezedő nyomás miatt. Emiatt kevesebbet ettem, az immunrendszerem legyengült, és sikerült, mivel védtelen volt a szervezetem, egy gombás hüvelyfertőzést is sikerült »összeszednem«. Borzasztóan rosszul viseltem a hüvelyfolyás mellett jelentkező égő, viszkető érzést odalent, ami a párommal való együttléteknél csak fokozódott. Nem vártam sokáig, felkerestem a nőgyógyászomat. Kiderült, hogy hüvelygombám van. A kezelést az előírások szerint végigcsináltam, de pár hét múlva ismét fehéres-sárgásfehéres színű és túrószerű folyás valamint  viszketés kínzott” – kezdte Marietta, aki elkezdett gyanakodni.

Hüvelygomba okai

Fotó: Getty Images

„Biztos voltam abban, hogy a párom megcsalt, és sikerült valami nemi úton terjedő betegséget összeszednie, amivel megfertőzött engem is. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy a fertőzés újra és újra kiújul nálam. Nagyon összevesztünk, végül én szakítottam is vele, majd ismét elmentem az orvosomhoz, akitől megkérdeztem, hogy a hüvelyfertőzés terjedhet-e nemi úton, de felvilágosított, hogy a gombás hüvelyfertőzés elsősorban nem nemi úton terjedő betegség. Az persze előfordulhat, hogy az aktus során átadjuk a kórokozókat a partnerünknek, aki továbbra is tünetmentes maradhat, viszont hamar visszakaphatjuk tőle a fertőzést. A pingpongozás elkerülése miatt fontos, hogy visszatérő panaszok esetén a párunk is kapjon megfelelő kezelést” – mesélte Marietta, aki végül bocsánatot kért szerelmétől, és elmesélte neki a betegséggel járó egész kálváriát. Marietta párja is megkapta a szükséges kezelést, így végül minden jól alakult, a fertőzés nem tért vissza.

A hüvelygomba célzott kezelése után Marietta a hüvelyflóra helyreállítására alkalmas készítményt is beszerzett a gyógyszertárban, hiszen az segít egy újabb fertőzés kivédésében

Ne kezeljük tabuként, merjünk beszélni gondjainkról!

A gombás hüvelyfertőzés kevesebb nőt érint, mint a bakteriális, amellyel gyakran össze is keverik. Mindkét fertőzés alaptünete, hogy megváltozik a hüvelyfolyás. Bakteriális vaginózis, azaz bakteriális hüvelyfertőzés esetén a folyás felerősödik, híg tejsavószerű és bomló halra emlékeztető szagú lesz. A gombás hüvelyfertőzés esetén a szag elmarad, a fehér színű folyás darabos, túros állagúvá válik. Emellett jellemző a kellemetlen, viszkető, égő érzés a szeméremtájékon.

Mind a gombás, mind a bakteriális hüvelyfertőzés kiújulása nagyban múlik azon, milyen állapotban van a hüvelyflóra. A célzott kezelés után érdemes olyan készítményeket (hüvelyi probiotikumokat) alkalmazni, amelyek segítenek visszaállítani a hüvely savas pH-ját és normál baktériumflóráját.. Ahhoz, hogy a természetes hüvelyi környezet regenerálódjon, érdemes egy ideig kerülni a szexuális aktust is, de természetesen tiltani nem tiltja meg senki. A félreértések elkerülése érdekében pedig mindig kérjük ki a szakember véleményét, merjünk beszélni a problémáról, hiszen nem vagyunk vele egyedül!

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Peter Dazeley)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top