nlc.hu
Kényes kérdések

Tények a hüvelyfertőzésekről!

Tények a hüvelyfertőzésekről! Mindegyikkel tisztában vagy? (x)

A leggyakoribb intim probléma, ennek ellenére a nagy többség nincs tisztában azzal, mivel jár egy hüvelyfertőzés. Összeszedtük a legfontosabb tényeket.

A hüvelyfertőzések meg tudják keseríteni a nők mindennapjainkat. Ne söpörjük a problémát a szőnyeg alá, inkább ismerjük meg a fertőzések kialakulásának okait, tüneteit, kezelési lehetőségeit. Fordítsunk kellő figyelmet a megelőzésre, de semmiképp se kezeljük tanú témaként!

A bakteriális hüvelyfertőzés a leggyakoribb a nők körében

Bakteriális hüvelyfertőzés akkor alakulhat ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el, a védelmet biztosító Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok (többnyire Gardnerella vaginalis nevű baktérium) elszaporodásának.

A gombás hüvelyfertőzés során kialakulhat a pingpong-effektus

A gombás hüvelyfertőzés hátterében az áll, hogy a hüvelyben normál körülmények között is kis számban jelen lévő Candida gombák túlszaporodnak. Tévhit, hogy a gombás hüvelyfertőzés elsősorban nemi úton terjedő betegség volna. Viszont az előfordulhat, hogy az aktus során átadjuk a partnerünknek, akitől aztán vissza is kaphatjuk. A „pingpongozás” elkerülésére fontos, hogy visszatérő panaszok esetén a párunk is kapjon megfelelő kezelést és hogy ha már nem bírunk várni a gyógyulásig az együttléttel, akkor használjunk óvszert.

Hüvelyfertőzések kezelése

(Fotó: Getty Images)

Trichomonas hüvelyfertőzés – egy nemi úton terjedő betegség

A Trichomonas fertőzés a hüvely vagy a húgycső nyálkahártyának gyulladásával járó, nemi úton terjedő betegség. Ebben az esetben a hüvelyfolyás kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldessárga, és a hüvely égő, viszkető érzésével jár. A tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A kezelések időtartama alatt, a teljes gyógyulásig nem ajánlott a szexuális együttlét.

A hüvelyfertőzés legbiztosabb jele a hüvelyváladék megváltozása

A bakteriális hüvelyfertőzés esetében a hüvelyváladék bőségessé, tejszerűen híggá, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz. Ha szagtalan, fehér színű, és állagában inkább túrószerű hüvelyfolyást tapasztalunk erős viszketéssel kísérve, az gombás hüvelyfertőzésre utal. Trichomonas fertőzés esetében a hüvelyfolyás kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldessárga, és a hüvely égő, érzésével jár.

A hüvelyflóra egyensúlyának felborulása kulcstényező a fertőzések kialakulásában

A bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja – vagy arra hajlamosíthat – a stresszes életmód, , a túlzásba vitt intim higiénia (például a hüvelyöblítés), de akár a menstruáció vagy az együttlét is (utóbbi testnedvek kémhatása lúgos, ezzel megváltoztatják a hüvely egyébként enyhén savas környezetét).

Gombás hüvelyfertőzés esetében a stressz, a cukorbetegség, a várandósság, a túl sok szénhidrát fogyasztása, az antibiotikum -szedés (pl. felső légúti fertőzés, mondjuk egy tüszős mandulagyulladás esetén) hajlamosít. De jelentkezhet strandolás, uszoda- vagy szaunahasználat után is – mivel ezek párás, nedves környezetet alakítanak ki, ha magunkon hagyjuk a nedves fürdőruhát. Ezt pedig a gombák nagyon kedvelik…Ugyanígy járhatunk egy szűk, rosszul szellőző alsóneművel is.

Minden felsorolt esetben az történik, hogy a hüvelyflóra egészséges egyensúlya – a jótékony és a rossz mikrobák aránya – felborul, ami a kórokozók szaporodásának kedvez.

A hüvelyfertőzések ki is újulhatnak

Fontos, hogy lehetőleg küszöböljük ki a hajlamosító tényezőket, továbbá megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel (hüvelyi probiotikumok) utókezelésként pótoljuk vissza, de ha szükséges időről időre tartsuk is fenn a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását. Ennek pontos időzítéséről és módjáról kérjük ki szakember véleményét.

A hüvelyfertőzések egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek

Ha vigyázunk hüvelyflóránk egyensúlyára, kerüljük a hajlamosító faktorokat, eleget pihenünk, és odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, illetve nem idegeskedünk annyit, akkor a hüvelyfertőzés kialakulásának esélye is sokkal kisebb lesz.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20220530-95

 
(Nyitókép: Getty Images/Ol’ga Efimova / EyeEm)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top