nlc.hu
Kényes kérdések

Hüvelyfertőzések és a szex

Hüvelyfertőzések és a szex – több az összefüggés, mint gondolnád (x)

Kínos téma, amiről muszáj beszélni, hiszen a hüvelyfertőzések és a szex szorosan összefüggenek egymással. Elmondjuk, mit érdemes tudnod a témáról.

A hüvelyfertőzés legbiztosabb jele az egyébként normális hüvelyváladékozás megváltozása. A kellemetlen, halszagú, jellemzően híg, szürkésfehér színű és bőséges folyás bakteriális fertőzésre utalhat. Ha pedig szagtalan, fehér színű és állagában sűrű, túrószerű hüvelyfolyást tapasztalunk, az gombás fertőzés jele. A gombás hüvelyfertőzést gyakran égő, kellemetlen érzés, valamint erős szeméremtájéki viszketés is kíséri, ezek a bakteriális fertőzésre kevésbé jellemző tünetek. A szex pedig emiatt akár mindkét fél számára fájdalmassá válhat. 

Hüvelyfertőzések és a szex

Fotó: Getty Images

Bakteriális hüvelyfertőzés és a szex 

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyfertőzés. Klasszikus értelemben nem tartozik a nemi betegségek közé, mégis van összefüggés a fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat és a fertőzés megjelenése között. A problémát az okozza, hogy a szexuális aktussal összefüggésben felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya: a védelmet jelentő Lactobacillusok száma lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. A probléma antibiotikum-kezeléssel – amit mindenképpen orvos ír fel – és annak befejezése után a hüvelyflóra helyreállításával orvosolható. Jó tudni, hogy addig is, amíg orvoshoz eljutunk, a kellemetlen tünetek jól enyhíthetők tejsavat és glikogént tartalmazó vény nélkül kapható készítményekkel, amik segítik a jótékony baktériumok szaporodását és helyreállítják a normál hüvelyi környezetet. 

Gombás hüvelyfertőzés és a szex 

Gombás hüvelyfertőzéskor a hüvelyben normál körülmények között is kis számban jelen lévő Candida gombák túlszaporodnak. Ennek oka az, hogy a gomba szaporodásához kedvező körülmények kialakulása miatt a hüvelyflóra egyensúlya megborul. Ilyen lehet pl. bármilyen, a vércukorszint megemelkedésével járó állapot, pl. rosszul beállított cukorbetegség vagy stressz, A meleg, párás, nedves környezet is paradicsomi állapot a gombának: ehhez egy rosszul szellőző  fehérnemű vagy a strandon magunkon hagyott nedves fürdőruha… Ami a szexuális életet illeti: a férfi partner többnyire tünetmentes marad, ennek ellenére, ha a gombás hüvelyfertőzés többször is jelentkezik nálunk, fontos, hogy partnerünk is megkapja a megfelelő kezelést, különben oda-vissza passzolgathatjuk egymásnak a fertőzést hüvelyi együttlétek során (ezt nevezik pingpong-effektusnak). 

Tudtad? A fokozott szexuális aktivitás, illetve a szabados nemi élet hajlamosít a bakteriális és gombás hüvelyfertőzések megjelenésére. 

Trichomonas hüvelyfertőzés 

A trichomonas fertőzés a hüvely vagy a húgycső nyálkahártyának gyulladásával járó, klasszikus nemi úton terjedő betegség, amit a trichomonas vaginalis nevű parazita okoz. Ebben az esetben a hüvelyfolyás kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldessárga, és a hüvely égő, viszkető érzésével jár. Jellemző tünete továbbá, hogy a szexuális aktus is fájdalmat okoz. A teljes gyógyuláshoz mindkét félnek kezeltetnie kell magát.  

A nagy kérdés: engedélyezett-e a szexuális együttlét hüvelyfertőzés alatt? 

Ehhez tudni kell, hogy mind a gombás, mind a bakteriális hüvelyfertőzés gyógyulása nagyban múlik azon, milyen állapotban van a hüvelyflóra. Érdemes utókezelésként olyan készítményeket alkalmazni, amelyek segítenek visszaállítani a hüvelyflórát . Ahhoz, hogy a hüvely könnyen és gyorsan regenerálódjon, érdemes egy ideig kerülni a szexuális aktust, de természetesen tiltani nem tiltja, tilthatja meg senki. A trichomonas fertőzés esetében azonban a szakemberek kifejezetten nem ajánlják az együttlétet a teljes gyógyulásig.  

Tipp: Érdemes óvszerrel védekezni, mert az óvszer nélküli aktus több kockázatot is magában hordoz, aminek eredményeként visszatérhet a hüvelyfertőzés. Az egyik, hogy az aktus során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét. Ugyanez a helyzet akkor is, ha óvszer helyett a védekezésre spermicid tartalmú fogamzásgátló készítményt (krém, hab, zselé, kúp) használnak a nők. 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült. 

CH-20220530-95

 
(Nyitókép: Getty Images/Witthaya Prasongsin)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top