nlc.hu
Kert

Tulipán a kertben

Ezt az egy fontos dolgot jegyezd meg, ha tulipánt ültetsz a kertbe!

A tavaszi időszak egyik legkedveltebb virága a tulipán. A kertben is nevelheted, gondozása nem túl bonyolult, csak egyetlen egy főszabály van, amit meg kell jegyezni!

Hogy tavasszal gyönyörködhessünk a saját magunk által nevelt tulipánokban, akkor egy fontos dolgot érdemes megjegyezni: a tulipán ültetési ideje ősszel van, azaz már szeptember végén, október elején neki kell látni a hagymák elültetésének, nem pedig tavasszal!

Tulipán gondozása a kertben

A kert napos, meleg részébe ültessük a hagymákat, ahol a talaj jó vízáteresztő, laza szerkezetű. Ha a talaj tömött és túl nedves, akkor a hagymákat ültessük el külön homokkal kevert földbe így megakadályozzuk, hogy szétrohadjanak a túl sok nedvességtől. Mivel a hagyma tárol minden nedvességet a növény számára, így nem szükséges külön öntözni, elég számára a tavaszi csapadék.

Tulipán a kertben

A tulipán a napos helyeket kedveli, és jobban kedveli a laza, jó vízelvezetésű, de szerves tápanyagban gazdag talajt (Fotó: Getty Images/Rosemary Calvert)

De itt van még néhány tuti tipp:

  • A kertben, a virágoztatásra legtöbbször a 8-10 centiméter átmérőjű tulipánhagymák az ideálisak.
  • A hagymákat egymástól 15-20 centiméter távolságra ültessük ki. Ekkor érdemes a tápanyag-utánpótlást is biztosítani, azaz célszerű egy kis szerves trágyát vagy komposztot tenni a hagyma köré.
  • Ahhoz, hogy minden fontos tápanyag visszahúzódjon a hagymába, hagyjuk a növényt elvirágzás után teljesen elszáradni.
  • Fontos, hogy a három-négy évenként esedékes átültetéskor a gondosan átválogatott, teljesen ép, egészséges hagymákat a nyár folyamán hűvös, száraz helyen tároljuk.

Mielőtt a kertből behozott tulipánt vízbe tennénk, a vázát mindig alaposan tisztítsuk ki. Szoba-hőmérsékletű vízbe állítsuk a csokrot, úgy, hogy a szára ne érjen a váza aljához. Dobjunk bele egy rézérmét is, mert a réz fontos mikroelem, segíti a növények növekedését és frissen tartását.

5 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál a tulipánról

  • A tulipánok Közép-Ázsiából erednek – onnan először Törökországba kerültek évszázadokkal ezelőtt, ahol aztán helyi áruként kezdtek kereskedni vele egész Európában.
  • A tulipán elnevezése valószínűleg a perzsa dulbend, azaz turbán szóból ered, és alakja miatt kaphatta ezt a nevet. A tulipán török neve egyébként lale, az Allah szó anagrammája, ami utal arra a hódolatra, amellyel ezt a virágot illették.
  • A növény csak a 17. században lett holland szenzáció, de a mai napig Hollandia neveli és exportálja a legtöbb tulipánt a világon.
  • A tulipán akkor fogja magát a legjobban érezni, ha magas és tiszta vázába tesszük, és távol tartjuk a túl erős fénytől vagy hőtől.
  • A leghíresebb szín a tulipánok skáláján a „Queen of the Night” (Az éjszaka királynője): ez egy annyira mély sötétlila, hogy szinte feketének tűnik.

Otthoni praktikák!

via

(Nyitókép: Getty Images/ Steve Satushek)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top