Kezdők karácsonya

Környezettudatos karácsony: tippek és trükkök

Éppen ideje, hogy az ünnepek idején is figyeljünk a környezetvédelemre. Hoztunk hozzá néhány tippet.

A karácsony a legtöbb ember számára a legfontosabb és legjobban várt ünnep. A környezet számára viszont nem az, hiszen ebben az időszakban még nagyobb a pazarlás és a környezetszennyezés. Hoztunk néhány tippet, aminek betartása vagy átgondolása nem halványítja a karácsony fényét, mégis segít abban, hogy a Föld is ünnepelhessen.

Nem kell mindenből új!

Mindannyian a lehető legszebbé és legcsodálatosabbá szeretnénk tenni az ünnepet, ezért hajlamosak lehetünk arra, hogy mindenből újat vásárolunk. Új karácsonyfadíszeket, dekorációkat, új ruhát szentestére… Erre semmi szükség, hiszen a régiek is tökéletesen megfelelnek. A karácsonyi dekorációk csak egy évben egyszer vannak használatban, azalatt pedig nem tudnak gyorsan megrongálódni. Ha mégis új dolgokat vásárolsz, válogass úgy, hogy azokat utána még sok évig használd. Gondolj csak bele, milyen jóleső érzés évente elővenni a kedvenc díszeidet, amiket akár tovább is hagyományozhatsz a gyerekekre, unokákra. Így pedig nem vásárolsz feleslegesen.

Nincs szükség a fényáradatra!

Igen, a karácsonyi fényfüzérek jól mutatnak, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy otthon is szükség van rájuk. Lehet, hogy bőven elég, ha elmész egy karácsonyi vásárba, vagy végigsétálsz a főutcán, ha az ünnepi fényekben szeretnél gyönyörködni. Nincs feltétlenül szükség arra, hogy a lakásod minden ablakát fényfüzérrel díszítsd, ráadásul ha nem teszed, rengeteg energiát is spórolhatsz vele, és ez még a számlákon is meglátszik majd. Ha mindenképpen hangulatos fényekre vágysz, jól jöhet néhány gyertya az otthonodba, ünnepélyesebb és környezettudatosabb is, a fényfüzéreknél.

Gondold át, hogy kell-e fenyő!

Sokan ragaszkodnak az élő fenyőhöz karácsonykor, az illata, a szépsége vagy akár a hozzá kötődő gyerekkori emlékek miatt. De azért érdemes átgondolni, hogy valóban minden évben szükség van-e rá. Amellett, hogy rengeteg pénzbe kerül megvenni, tömérdek fát vágnak ki csak azért, hogy kevesebb, mint két hétre a nappalik dísze lehessen. Igen, erre a célra ültetik őket, de ha kisebb lenne rá az igény, az egész iparág másképp működne. Érdemes lehet akár családon belül is megbeszélni, hogy minden évben másik családtagnál legyen élő fenyő, így nem kell lemondani róla, de mégis jóval kevesebb fenyőfát vesztek, főleg, ha nagy a családotok.

Figyelj a csomagolásra!

Gondolkodtál már azon, hogy mennyi papírhulladék keletkezik karácsonykor? Az emberek drága pénzért csomagolópapírt vásárolnak, hogy aztán szépen becsomagolják az ajándékokat. Ám sokan vannak olyanok, akiket csak az ajándék érdekel, a csomagolás egyáltalán nem, így miután megkapták, csak letépik az ajándékról, meg sem nézik a papírt, és máris a kukában landol. Biztos, hogy szükség van erre?

Ha mindenképpen szeretnél csomagolni, akkor sem biztos, hogy új papírt kell venned, újrahasznosíthatod azokat, amikbe korábban a te ajándékaid voltak csomagolva. Így több esélyt adsz a papíroknak, hogy minél többen megcsodálják őket.

Legyél tudatos, amikor vásárolsz!

Ha ajándékot vásárolsz igyekezz olyat venni, ami tényleg hasznos a másik számára. Ne vegyél meg olyat, ami jól érezhetően csak porfogó lesz, mert „muszáj adni valamit” a másiknak. Inkább kérdezd meg, hogy mi az,amire szüksége van. És azt is fontos észben tartani, hogy egyáltalán nem muszáj tárgyakat ajándékozni, lehet például élményeket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top