Fehér csokoládés panna cotta pezsgős granitával – Gordon Ramsay receptje
Hozzávalók (6-8 személyre):
A pezsgős granitához:
- 125 g kristálycukor
- 3 ek. folyékony glükóz
- facsarásnyi citromlé
- 2,5 dl pezsgő
A panna cottához:
- 6 dl dupla tejszín (48-50 százalékos)
- 1,5 dl tej
- 60 g kristálycukor
- 3 levél zselatin
- 200 g apróra tört fehér csoki
A tálaláshoz:
- 125 g eper
- vékony csíkokra vágott citromhéj
Elkészítés:
- Tedd a cukrot 2,5 dl vízzel, a glükózzal és a citromlével együtt egy vastag falú edénybe, majd alacsony lángon addig keverd, míg a cukor fel nem olvad.
- Állítsd nagy lángra, és forrald 3 percig.
- Hagyd kihűlni, majd öntsd hozzá a pezsgőt.
- Öntsd a keveréket egy műanyag tálba, és tedd a mélyhűtőbe 2-3 órára.
- Keverd fel villával a félig fagyott granitát, majd tedd vissza a mélyhűtőbe.
- Öntsd a tejszínt, a tejet és cukrot egy nyeles lábosba, majd kis lángon addig melegítsd kevergetés mellett, míg a cukor fel nem olvad.
- Áztasd a zselatinleveleket pár percre egy tányér hideg vízbe.
- Amint a tejszín forrni kezd, vedd le a tűzről. Add hozzá a fehér csokit, s keverd addig, amíg fel nem olvad.
- Nyomkodd ki a vizet a zselatinlevelekből, add a csokis tejszínhez, majd keverd el alaposan, hogy felolvadjon a zselatin.
- Töltsd a csokis keveréket 6-8 porcelánformába. A formákat helyezd tálcára, és tedd a hűtőbe 5-6 órára.
- Tálaláskor mártsd a formákat 2 másodpercre forró vízbe, majd borítsd ki óvatosan a krémet.
- Rakd körbe eperrel és pezsgős granitadarabokkal, majd díszítsd citromhéjjal.