Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Lélegezz fel: így kezeld az orrdugulást

Nappal csak tátott szájjal tudsz lélegezni, az éjszakai alvás pedig az orrdugulás miatt kevésbé pihentető? Vess véget ennek a kellemetlen állapotnak!

Orrdugulást többnyire a különböző típusú náthás megbetegedések, felső légúti allergiák vagy gyulladások okoznak. Évente legalább egyszer mindenki megkapja a vírusos náthát, ami többnyire nyomtalanul gyógyul. A megfázás leggyakoribb tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, rossz közérzet.

Orrunk bedugulása esetén a szánkon át veszünk levegőt, így viszont az orrunk szűrő, melegítő és nedvesítő hatása nem érvényesülhet. Tisztítatlan, hidegebb és szárazabb levegő jut a légutakba, amely számos probléma forrása lehet.

A nátha általában pár nap alatt megszűnik ugyan, érdemes azonban komolyan venni, és megfelelő módon kezelni, mert néha veszélyes szövődményekkel is járhat: a középfülgyulladás, vagy az orr melléküregeinek gyulladása (homlok-, arcüreggyulladás) mind-mind a nátha következménye lehet.

Támadj orrspray-vel és orrcseppel!

Szerencsére megfelelő kezeléssel a megfázással járó bosszantó tünetek enyhülnek: a náthás orrdugulás orrnyálkahártya-lohasztó orrspray vagy orrcsepp, az allergiás eredetű orrdugulás szteroid tartalmú orrspray segítségével jól kezelhető.

A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, ilyen módon az érintett területen csökken a véráramlás, és az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken. A készítmények huzamosabb időn át történő alkalmazásával azonban épp ellenkező hatást érhetünk el, épp ezért nagyon fontos, hogy az orrcseppeket csak addig használjuk és úgy, ahogy azt az orvosunk előírta vagy ahogy a használati útmutatóban le van írva!

Vessük be a házi módszereket (is)!

  • Igyunk nagyon sok folyadékot! A szervezet folyadéktartalékjai megcsappannak megfázás idején. Ahhoz, hogy az orrnyálkahártya megfelelő mennyiségű váladékot termeljen, szükség van a folyadékra.
  • Inhaláljunk forró kamillateával. Nemcsak az orrnyálkahártyát nedvesíti, gyulladásgátló hatása is van.
  • Az orrkörnyék bőrének kenegetését zsíros, hidratáló krémmel ne csak akkor kezdjük, amikor az már kivörösödött és kiszáradt. Előzzük meg a náthás piros orrot!
  • Az alapos orrtisztításra és a tiszta orrjáratokra figyeljünk. Használjunk orrcseppeket, orrsprayket a betegtájékoztatóban leírt módon.
  • Az infralámpás kezelés is csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, segít kitisztítani az orrmelléküregeket, és ezáltal megelőzni gyulladásukat.
  • Az orrváladék besűrűsödése ellen hatnak a köptető, nyákoldó hatású növényi illóolajok belélegzése is.
  • A hagymaféléknek, elsősorban a vöröshagymának és a fokhagymának mikrobaölő hatásai vannak, emellett a bennük található csípős anyagok segítenek feloldani a váladékot az orrban.

Tipp: Keverjünk el két evőkanál almaecetet két deci meleg vízben, majd keverjünk hozzá egy kiskanál mézet is. Ezt a keveréket igyuk naponta háromszor legalább öt napon keresztül. Az almaecet segít fellazítani a felgyülemlett váladékot.

Természetesen a helyes orrfújási technika is elengedhetetlen, azaz mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk. A gyerekeket minél hamarabb érdemes megtanítani és bizony sokszor rászorítani a helyes orrfújásra.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top