Mindennapok

10 tipp, hogy egy percen belül boldogabb légy

Amikor a téma a boldogság, hajlamos az ember valami permanens és tökéletes állapotra gondolni. A rossz hír az, hogy ilyen nem létezik. A jó viszont, hogy akár egy perc alatt is tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Segítünk.

Nem kell most sem világmegváltásra gondolni, nem tudunk csodamódszerrel szolgálni, amitől majd naphosszat boldogan jársz-kelsz, és bármilyen nehézség ér, nem fogsz elkeseredni. De, el fogsz. De ez kell is ahhoz, hogy az igazán értékes perceket meg tudd becsülni. Ha most épp magad alatt vagy, vagy csak egykedvűen bámulsz bele a vasárnap reggelbe, adunk pár tippet, amitől máris jobban érezheted magad.

1. Ágyazz be

Igen, jól látod. Szükségtelen pincétől padlásig kitakarítani az otthonodat ahhoz, hogy egy kicsit jobb legyen a közérzeted. Haladj apró lépésekben. Elég, ha először beveted az ágyat, már az is javít a hangulatodon. Rómát sem egy nap alatt építették, ugyebár.

2. Szagolj meg egy virágot

Gondolj csak bele, mennyi illattal van tele a levegő, amikor tavasszal elkezd ébredezni a természet, és kinyílik a nárcisz, a jácint, aztán az orgona. Megfigyelted, hogy olyankor mindig jobb kedvre derülsz? Vegyél egy szál fréziát vagy rózsát, azt ilyenkor télen is lehet kapni, és szippants az illatából egy nagyot.

via GIPHY

3. Tartsd be az egyperces szabályt

Egyszerű és nagyszerű ötlet ez mindazoknak, akik szeretnek halogatni. Ha már torkig vagy azzal, hogy egy csomó megválaszolatlan e-mail és apró-cseprő feladat tornyosult fel előtted, akkor mostantól tartsd magad ehhez: minden olyan dolgot azonnal elintézek, ami kevesebb, mint egy perc alatt kivitelezhető. Rengeteg időt és energiát spórolhatsz magadnak, ha ezt komolyan veszed.

4. Nem tetszik a könyv, amit olvasol? Hagyd abba!

Édes istenem, hányszor nyüglődtem már hetekig rém unalmas könyvekkel. Egyszerűen becsületből akartam végigolvasni őket, hogy bebizonyítsam magamnak, végig tudom csinálni, vagy mert úgy voltam vele, ha már egy csomó időt rááldoztam, csak a végére kellene járni. Ne kövesd ezt a példát, felejtsd is el rögtön. Unalmas a könyv? Akkor hagyd a fenébe, tedd szépen vissza a polcra, vagy add oda másnak, esetleg vidd el egy antikváriumba. Túl rövid az élet ahhoz, hogy olyan dolgokra pazarold a szabadidődet, amik cseppet sem szórakoztatnak.

5. Hallgass meg egy jó dalt

Hát, igen. A zene csodákra képes. Biztos van egy csomó olyan szám, ami valami örömteli eseményre emlékeztet, vagy ami valamiért különleges jelentőséggel bír számodra. Nekem például a This Girl című szám ilyen. Amikor két éve nyáron Szicíliában nyaraltunk, állandóan ez ment a rádióban. Ha meghallom, most is rögtön eszembe jutnak az ottani szerpentinutak, a gyönyörű, sziklás tengerpartok. Legszívesebben azonnal vissza is indulnék.

6. Ugrálj!

A táncról jut eszembe: volt már úgy, hogy egy jó hír hallatán ugrálni kezdtél örömödben? És láttál már trambulinon ugráló  szomorú gyerekeket? Ugye, nem? A helyzet az, hogy a kölcsönhatás fordítva is működik: nemcsak akkor ugrálsz, ha jó kedved van, hanem ha ugrálni kezdesz, akkor szinte rögtön jobban fogod érezni magad a bőrödben. Próbáld csak ki, mit veszíthetsz?

7. Puszilj meg valakit

A csók és az ölelés elementáris erővel bír. Aki adja és aki kapja, az is valóságos endorfincunamit él át. Miért fosztanád meg magadat ettől a csodás örömforrástól? Gyorsan nyomj egy puszit a barátod, barátnőd, anyukád, tesód arcára. Már a gondolattól is jobb a közérzeted, nem?

via GIPHY

8. Gyújts meg egy mécsest

Nálam itthon halomban állnak a jobbnál jobb színes és illatos teamécsesek, sokszor valahogy mégis hetekre elfeledkezem róluk. Szerencsére azonban karácsonyra kaptam egy csodaszép párologtatót, ami szem előtt van a lakásban, így aztán nem felejtem el rendszeresen használni. A meleg fény és a hangulat, amit teremt, valósággal simogatja az ember lelkét.

9. Egyél egy szelet csokit

Nem kell állandóan habzsolni az édességet, de ha épp rettenetes napod volt, mert elkéstél a munkából, lecseszett a főnököd ,és még bőrig is áztál hazafelé menet, akkor ne hezitálj, és ne legyen lelkiismeret-furdalásod – vegyél egy szeletet a kedvenc csokidból, és termeld be szépen. Kiváló szolgálatot teszel ezzel a hangulatodnak.

10. Légy hálás

Mikor rossz napom van, az olyan, mintha egy sötét szemüvegen át nézném a világot, és mindennek csak a bosszantó oldalát veszem észre. Így vagy ezzel te is? Nos, az már egy jó jel, ha ezt észreveszed magadon, mert akkor van esélyed arra, hogy tudatosan változtass a helyzeten. Amikor épp tele a hócipőd az egész világgal, állj meg egy percre, erőltesd meg magad, és próbálj olyan dolgokra gondolni, amikért hálás vagy. Amiért köszönettel tartozol. Például arra, hogy a párod hozott tegnap egy szál virágot, vagy hogy az anyukádtól kaptál egy rúzst, vagy hogy jövő héten moziba készültök egy barátnőddel. Vedd észre, hogy mindig van ok nyavajgásra és örömre egyaránt. Rajtad múlik, hogy mit választasz.

via GIPHY

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top