Mindennapok

Azt akarod, hogy mindenki szeressen? Akkor beszélgessünk az önbizalomról!

Neked sincs elég önbizalmad? Akkor ideje felhagyni néhány önromboló szokásoddal. Máris mondjuk, miről van szó.

Megesik, hogy összekeverjük az önbizalmat a nagyképűséggel vagy a narcizmussal, pedig óriási különbség van közöttük. A valódi önbizalom nem abból fakad, hogy mások elismerésére, csodálatára ácsingózunk. A magabiztos embereket nem érdekli, hogy mit gondolnak róluk mások, nem ez határozza meg az önképüket. Talán nem szorul magyarázatra, hogy ez igen egy felszabadító érzés, hiszen nem másoknak akarunk megfelelni, hanem saját magunknak. Nem mintha ez kisebb feladat lenne, ezen is dolgozni kell, fel kell építenünk önmagunkat. Sajnos azonban sokszor nemhogy építkeznénk, inkább mi magunk ássuk alá saját önbizalmunkat.

Ha te is úgy érzed, hogy néha saját magad ellensége vagy, és azt a kicsi önbizalmat is, amid van, folyamatosan nyirbálod, akkor sürgősen hagyj fel a következő szokásokkal.

1. Állandóan kritizálod önmagad

Ne hallgass arra a kis hangra a fejedben, amelyik azt mondja, hogy nem vagy elég jó. Talán volt idő, amikor arra sarkallt, hogy jobban teljesíts, de mára már semmi hasznod nem származik belőle. Ha rákezdi, csak hagyd rá, engedd el a gondolatot, vagy ha jólesik, mondd magadban (vagy akár hangosan, ha egyedül vagy), hogy de igenis, pont elég jó vagyok! Esetleg próbálj meg felidézni egy sikerélményt a közelmúltból. 

2. Túl sok jelentőséget tulajdonítasz mások véleményének

Soha nem fogsz tudni mindenkinek megfelelni. De jó hírünk van, nem is kell. Ne hagyd, hogy az befolyásoljon, hogy mások mit gondolnak rólad. A saját elvárásaidnak akarj megfelelni, és ne a környezetedének. Hidd el, ez sem kis feladat, és nagyon sok önismeretet igényel.

3. Túl sok időt pazarolsz el lényegtelen dolgokra

Sokat lógsz az Instán, egyik sorozatot a másik után nézed a Netflixen, aztán meg panaszkodsz, hogy semmi időd magadra, és megint csak úgy elment a nap. Egy jó önismereti könyv vagy akár csak egy szórakoztató regény sokat fog segíteni abban, hogy az önbizalmad épülni tudjon.

4. Állandóan a múlton rágódsz

Régi kapcsolatok, rosszul vagy épp nagyon jól sikerült randik, amik után mégsem keresett a nagy Ő, munkahelyi konfliktusok, családi viszályok. Nem arról van szó, hogy ezeket egy az egyben el kell felejteni. Nem, tanulni kell belőlük, levonni a következtetéseket, és aztán előrenézni. Hasznosítani belőlük, amit lehet, és azután elengedni őket, hagyni, hogy oda kerüljenek, ahova valók: a múltba.

5. Aggódsz a jövőn (feleslegesen)

Jobb lesz attól bármi is, ha azon idegeskedsz, hogy mi lesz később, hogy hogyan alakul majd az életed, hogy vajon olyan életed lesz-e, amit megálmodtál magadnak? Nem valószínű. A jövődet azzal tudod befolyásolni, a céljaidhoz úgy tudsz közelebb kerülni, ha ma teszel értük. Persze érdemes tervezgetni, de ha téged ez frusztrál, akkor sokkal jobban jársz, ha a jelenre koncentrálsz. Egyszerre csak egy nap, aztán jöhet a következő.

6. Mások véleményét kéred ki, mielőtt sajátot formálnál

Ne félj véleményt alkotni, ne félj mást gondolni, mint a többség. Attól színes a világ, hogy nem egyformán látjuk. Merd felvállalni a gondolataidat, véleményedet saját magad és mások előtt is.

7. Feleslegesen stresszelsz apróságokon

Saját magadnak kreálod a stresszforrásokat azzal, ha minden jelentéktelen dolgon fennakadsz. Valószínűleg senki nem fog a blúzodon éktelenkedő kávéfoltra emlékezni holnapra.

8. Összehasonlítgatod magad másokkal

Legyen szó akár külső, akár belső tulajdonságokról, teljesen felesleges másokhoz hasonlítanod magad. A social media különösen rásegít erre, de mindig jusson eszedbe, hogy egyrészt a Facebookon és az Instán mindenki a legszebb (általában agyonfilterezett) oldalát mutatja, másrészt nem tudod, hogy honnan indult az illető, és mit tett azért, hogy eljusson a jelenlegi állapotáig. Sokkal többet használsz azzal, ha magadra, a saját utadra és fejlődésedre koncentrálsz.

+1 Azt hiszed, csak akkor vagy elég jó, ha mindenki szeret

És ennek érdekében mindent meg is teszel. Megpróbálsz állandóan a többiek kedvében járni, közben pedig nem veszed észre, hogy elveszíted önmagad, és hogy ezzel nem építed az önbizalmadat, sőt! Ha valaki valamiért mégsem szeret, akkor azt saját kudarcodként könyveled el. Ideje lesz elfogadnod, hogy nem kell mindenki kedvében járnod.

Ha ezekkel felhagytál, már nagyot léptél önbizalmad fejlődésének irányába, de hadd segítsünk még pár apró dologgal, amiket akár még ma megtehetsz annak érdekében, hogy rövid időn belül jobban érezd magad, hosszú távon pedig felépítsd az önbizalmad.

  • Ragassz a tükörre egy kedves/motiváló üzenetet magadnak, amivel minden reggel találkozol majd.
  • Az ébresztőórád a telefonodon szintén lehet egy motiváló üzenet! Például: Elég vagy! Úgy vagy jó, ahogy vagy!
  • Sajátíts el valami kedvedre való relaxációs gyakorlatot!
  • Sétálj egyet, és mosolyogj bátran a szembejövőkre!
  • Menj el programokra egyedül (táncóra, improvizációs színház)! Kell hozzá bátorság, de utólag nagyon büszke leszel magadra.

Forrás: businessinsider

Merj önmagad lenni (Fotó: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top