Mindennapok

A pénzügyi bántalmazás létezik, elmondjuk, mi az

Amikor a családon belüli erőszakról van szó, mindenki nagy pofonokat képzel maga elé. Pedig van ennek egy alattomosabb fajtája is: a pénzügyi bántalmazás.

Nem egyszerű kiszúrni, ha valaki épp bántalmazó kapcsolatban él, pont azért, mert nem mindegyik úgy néz ki, hogy a reggeli kávé előtt már kapsz két pofont, hogy meglegyen aznapra az erőszakadag. Alattomosabb megnyilvánulási formái is akadnak bőven a szóbelitől kezdve a pénzügyi bántalmazásig, amiket jóval nehezebb észrevenni, amikor benne vagy a kapcsolatban.

A bántalmazás egy kapcsolaton belül tulajdonképpen azt jelenti, hogy a párod átveszi a kontrollt, és ő irányítja helyetted az életedet. Teheti ezt úgy, hogy folyton számonkéri, merre jársz, amikor nem vele vagy, vagy épp úgy, hogy a pénzedet hajtja az uralma alá észrevétlenül. Először csak azt javasolja, hogy legyen közös számlátok, vagy logikusan megmagyarázza, miért jó az, ha az ő számlájára érkezik a fizetésed, aztán a végén azon kapod magad, hogy már nem férsz hozzá a saját pénzedhez, és minden forintról el kell számolnod neki, ha költeni merészelsz. Ez már bőven kimeríti a pénzügyi bántalmazás fogalmát, és rengeteg nőt érintő problémáról van szó.

A Women’s Aid által szervezett kutatás szerint a családi erőszak áldozatainak majdnem harmada pénzügyi szempontból is bántalmazott volt, azaz nem fért hozzá az általa megkeresett pénzhez, mert a párja átvette az irányítást a fizetése felett. Gyakran odáig fajul ez a fajta bántalmazás, hogy a bántalmazó ellehetetleníti még a munkavállalást is az áldozatnál, hogy semennyi jövedelme ne legyen, és tőle függjön az élete teljes mértékben.

bántalmazás pénz párkapcsolat

Képünk illusztráció (Forrás: Profimedia)

A legnagyobb gond a pénzügyi bántalmazással, hogy ez talán az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy hátráltassa az áldozatot a segítségkérésben, olyan szinten képes lecsökkenteni a lehetőségeit. Érdemes tehát odafigyelni a barátaidra (és persze a saját kapcsolatodra), és észrevenni a következő jeleket:

1. Lemondja a közös programokat

Nem tűnhet túl nagy dolognak első pillantásra, hiszen mindenki szokott lemondani programokat, de ha egy barátnőd már sorozatosan kihátrál minden olyan programból, amihez pénz kell, vagy kölcsönkér folyton, akkor ott valami baj van.

2. Titkolózik a párja előtt

Ha együtt mentek vásárolni a barátnőddel, és már sokadjára hallod tőle, hogy titokban veszi meg az új kabátot, vagy megkér, hogy tedd el, és add oda neki a bevásárlásodról a számlákat, az elég nagy felkiáltójel, hogy pénzügyi bántalmazás állhat a háttérben.

3. Drámai változás történik az életében

Hirtelen kilép a munkahelyéről, pedig szerette a munkáját, és meg sem tudja magyarázni, miért tett ilyet, vagy azt veszed észre, hogy az addig minőségi ételeket vásárló barátnőd elkezd krumplis tésztán élni – szinte biztos, hogy gond van a magánéletében.

Komolyan kell venni a pénzügyi bántalmazást, mert rettenetes hatásai lehetnek az áldozat életére. A Women’s Aid 72 nővel készített felmérést, akik pénzügyi bántalmazásban éltek: harmaduk azt mondta, elvesztették az otthonukat a bántalmazás miatt, közülük kilencen hajléktalanok lettek. A megkérdezettek fele adósságot halmozott fel, negyede pedig alvászavart kapott a bántalmazástól, annyira aggódott az anyagi helyzete miatt. És több mint 50 százalékuk mondta azt, hogy miután elhagyta a bántalmazóját, még sokáig érezte a bántalmazás negatív hatását a munkájában, mivel minden önbizalmát elvesztette, és elhitte, hogy nem alkalmas egy munkára sem.

A pénzügyi bántalmazás gyakran láthatatlan a külső szemlélők számára, és teljesen elszigeteli az áldozatot a környezetétől. Ezért kell nagyon figyelni a jelekre, és beszélni róla, hogy minél kevesebben szenvedjenek hasonló szituációban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top