Mindennapok

Erőszak, kizsákmányolás: még mindig messze nem kielégítő a lányok és nők helyzete a világban

Az Unicef friss jelentése alapján még mindig tragikus a nők és lányok jogainak helyzete a világban. Egyedül az oktatás területén volt fejlődés.

Több lány jár iskolába, mint valaha, ám az oktatásban elért eredmények ellenére még mindig sokat kell tenni azért, hogy a világ egyenlőbb és kevésbé veszélyes hely legyen a lányok számára – írja a ma megjelent jelentésében az UNICEF, a Plan International és a UN Women.

A nők és lányok elleni erőszak továbbra is sajnos mindennapos, 2016-ban az emberkereskedelem áldozatainak 70 százaléka nő volt, az esetek többségében szexuális kizsákmányolás történt. A 15-19 éves lányok közül minden huszadik – körülbelül 13 millió – válik nemi erőszak áldozatává.

A New Era for Girls: Taking stock on 25 years of progress című jelentést a Pekingi Egyezmény, a nők és lányok jogainak erősítésére irányuló történelmi dokumentum aláírásának 25. évfordulója alkalmából adták ki.

A jelentés rámutat, hogy az olyan gyakorlatok, mint a gyermekházasság és a női nemi szerv csonkítása továbbra is léteznek és lányok millióinak keserítik meg az életét világszerte.

Évente 12 millió lánygyereket kényszerítenek házasságra és 4 millióan szenvedik el a női nemi szerv csonkítását. A gyermekek és nők elleni erőszak társadalmilag elfogadott, a feleségverés koncepcióját a 15-19 éves lányok ugyanolyan arányban tartják elfogadottnak, mint az azonos korú fiúk. Globálisan a 15–19 éves lányok ugyanolyan arányban tartják elfogadottnak a feleségverést, mint az azonos korú fiúk.

A jelentés szerint az egészségtelen ételekre való áttérés és a szolgáltatószektorban a gyermekeket célzó agresszív marketingtechnikák alkalmazása az egészségtelen ételek fokozott fogyasztásához vezetett. Ez hozzájárult a túlsúly és az elhízás növekedéséhez gyermekkorban. 1995 és 2016 között az 5–19 éves lányok körében a túlsúly előfordulása közel kétszeresére nőtt, 9 százalékról 17 százalékra.

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top