Mindennapok

Koronavírus: végre jelentősen visszaesett a halálozási arány Olaszországban

A legkevesebben haltak meg vasárnap Olaszországban március 19. óta. Rómában már április 13-tól enyhítenének az óvintézkedéseken.

431-gyel nőtt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely a legalacsonyabb adat március 19. óta. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont egy nap alatt 1984-gyel emelkedett.

A húsvéti bevásárlást végző emberek egy torinói piacon nagypénteken - Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

A húsvéti bevásárlást végző emberek egy torinói piacon nagypénteken (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco)

  • A halottak száma csökkent a szombati 619-hez képest. Az utóbbi több mint 20 nap alatt az elhunytak száma most először csökkent 500 alá. Március 19-én 427 volt a halottak száma, majd március 20-án már 627-re emelkedett.
  • Az elhunytak száma egész Olaszországban 19 899-re emelkedett.
  • Az egymás utáni 9. nap csökkent a kórházban és intenzív osztályon kezeltek száma.
  • Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában csökkent a korábbi 1996-hoz képest, de ismét több mint kétszeresére nőtt az április 7-én mért 880-hoz képest, amikor a járványgörbe az első lefelé ívelést mutatta.   
  • A fertőzés gócpontjában, Lombardiában is jelentősen visszaesett a halálozási arány: egy nap alatt 110-en haltak meg a szombati 273 után. Az elhunytak száma túllépte a tízezret a tízmilliós tartományban. Az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 1460-nal nőtt a korábbi 1544 után. 

Enyhítenek is, meg nem is

A római kormány korábbi bejelentése szerint április 13-tól újranyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket. Lombardia, Piemonte és a déli Campania tartomány azonban már közölte, hogy ennyit sem enyhít az óvintézkedéseken, és május 4-ig nem nyit újra semmilyen üzletet.

Fertőtlenítenek egy római borbélyüzletben - Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Fertőtlenítenek egy római borbélyüzletben (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A májusban tervezett „újraindulás” kidolgozásával megbízott szakértői csapat elsőként a termelést indítaná újra, az üzletek között a 40 négyzetméternél nagyobbak megnyitását akarja engedélyezni napi fertőtlenítéssel, a tömegközlekedési eszközökre meghatározott utast engednének fel, a fodrászatokat csak később nyitnák újra, a mozikat, színházakat pedig talán csak a következő hónapokban.

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top