Életmód

Kiborultak az olaszok: még mindig nem mehetnek sehova

Két gócpont Európában: még nincs vége a harcnak Olasz- és Spanyolországban.
nem bírják a bezártságot

Dél-Európában sokan remélik, hogy a bezártságnak lassan vége, és hamarosan visszarázódhatnak a mindennapi életbe. Mindannyiunknak nehéz az új szabályok szerint élni, de lássuk be, az olaszoknak, spanyoloknak igazi büntetés, ha nem vacsorázhatnak kedvenc éttermükben, nem térhetnek be egy hangulatos kávézóba, mindennek tetejébe még a közösségi életérzéstől is megfosztják őket. Hiszen a „délieknek” ez volt a mindenük… Pénteken azonban Olaszországban bejelentették, hogy a korábbi ígéretek ellenére nem enyhítenek az óvintézkedéseken; leghamarabb május 4-től indulhat a korlátozások részleges feloldása.

Az emberek lázadnak, ki akarnak menni otthonról” – írja a Libero című lap. Felháborodásuk jogosnak mondható, hiszen a kormányfő, Giuseppe Conte az utóbbi napokban már esetleges enyhítésről, a második fázisról, a nem létfontosságú termelési és szolgáltatási ágazatok újraindításáról beszélt. Az MTI jelentéséből az is kiderül, hogy az ország ipari–gazdasági motorjának tartott északi régiók folyamatos nyomást gyakorolnak Rómára a termelés minél előbbi újraindítására. Csakhogy a kórházak intenzív osztályain nem szabadult még fel elegendő ágy, és kellő mennyiségű szájmaszk sem áll rendelkezésre. Marad tehát a bezártság.

Nappal gyakoribbak az ellenőrzések, drónok, helikopterek figyelik Rómát, ezért sokan próbálják kijátszani az ellenőrzést azzal, hogy késő este „szöknek ki” levegőzni. A főpolgármester, Virginia Raggi kéri a fővárosiakat, hogy tartsák be a korlátozásokat, és maradjanak otthon. Húsvétra ráadásul rendkívüli szigorítások léptek életbe, lezárták az utcákat, tereket, városokat, országutakat. „A kormány nagyon szigorú büntetést helyezett kilátásba azoknak, akik a tiltás ellenére az ünnepek idejére megpróbálnak elutazni a hétvégi házukba, a rendőrség rendszeresen ellenőrzi is majd a kedvelt nyaralóhelyeket. Az autópályákon blokádokat állítanak fel, megbüntetik és visszafordítják azokat, akik a tiltás ellenére üdülni indulnak” –  írja a 444.hu hírportál. A szigor érthető: az egy nap alatt igazolt új fertőzöttek száma pénteken 3951 volt csak a fővárosban.

Spanyolországban ezzel szemben javuló tendencia figyelhető meg. A mélypont április 2-án volt, a legtöbben ekkor vesztették életüket a koronavírus által okozott megbetegedésben. Azóta lassulni látszik a vírus terjedése. A spanyoloknál március közepe óta zárva tartanak az oktatási intézmények, éttermek, üzletek, és a  szükségállapotot most a biztonság kedvéért ott is meghosszabbították: április 25-ig.

Korábbi hírek a témában:

Koronavírushírek az nlc.-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top