Mindennapok

Februárban is lehettek már koronavírusos betegek Magyarországon

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint februárban lehetett már koronavírusos beteg Magyarországon.

Az első igazolt koronavírus eseteket márciusban fedezték fel, de Müller Cecília országos tisztifőorvos – az Operatív Törzs május 1-jei ülésén – újságíró kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy már korábban is jelen lehetett Magyarországon a fertőzés.

Két vidéki lapnak több olvasója jelezte, hogy februárban átesett egy betegségen, amelynek lefolyása nagyon hasonlított a koronavírus azóta megismert tüneteihez, beleértve a szaglás és az ízérzékelés romlását, de akkor koronavírusra még senki sem gyanakodott. Lehetséges, hogy ők már akkor átestek a koronavírus-fertőzésen? – tették fel a kérdést Müller Ceciliának.

koronavírus

Védőfelszerelésbe öltöző orvos a  budapesti Szent János Kórház COVID osztályán készül – Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A tisztifőorvos szerint ez nem zárható ki – írja a hvg.hu. Elmondása szerint márciusban terjedt nagyobb számban a betegség, az iráni egyetemistákkal kezdődtek az első regisztrált esetek, de akkor is jártak az emberek külföldön, tehát ezt már nem tudjuk megmondani utólag, hogy akkor februárban fertőződhettek-e, de nem zárható ki – jelentette ki. Véleménye szerint igazi bizonyosságot arról, hogy átestek-e az ominózus illetők a koronavírus-fertőzésen – amelynek második hulláma ősszel várható itthon – , egy vérvizsgálattal lehetne szerezni.

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top