nlc.hu
Mindennapok
Mindenki azt akarja, hogy pozitívan gondolkodj? Pedig az erőltetett optimizmusnak van sötét oldala

Mindenki azt akarja, hogy pozitívan gondolkodj? Pedig az erőltetett optimizmusnak van sötét oldala

Egy dán kutató szerint esélyünk sincs fejlődni és megérteni a körülöttünk zajló dolgokat, ha magunkra erőltetjük a pozitív gondolkodást és optimizmust.
Az erőltetett optimizmusnak van egy sötét oldala is

„Miért vagy ilyen negatív?” „Mosolyogj már kicsit!” „Nem lehet így hozzáállni a dolgokhoz.” – ugye te is sokszor hallottad ezeket a mondatokat és esetenként engedelmeskedtél is nekik. De hiába tetted, mégsem lett jobb?

A dán Aalborg Egyetem pszichológia professzora, Svend Brinkmann szerint ez nem véletlen. A szakember úgy véli, a „positive thinking”, avagy „mindennapi motiváció”, erőltetett optimizmus kultúrájának van egy sötét oldala is.

Brinkmann azon az állásponton van, hogy a boldogság érzése nem a megfelelő válasz minden szituációra. Ami pedig még ennél is rosszabb az, ha magunkra erőltetjük, mert sokszor pont az ellenkező hatást érjük el vele.

„Azt gondolom, hogy a gondolatainknak és érzéseinknek a világunk történéseit kell, hogy tükrözzék. Ha valami rossz történik, akkor engedni kell magunknak, hogy rosszul érezzük magunkat tőle, ugyanis így tudjuk értelmezni a körülöttünk zajló történéseket. Az életet.” – mondta Brinkmann a Quartznak. „Az élet időről-időre csodákat hoz magával, de ugyanúgy tragédiákat is. Szeretteink meghalnak, és ha csak a pozitív érzésekre vagyunk trenírozva még nagyobb sokként érheti a szervezetet a veszteség.”

A szakember úgy véli, semmi gond nincs azokkal, akikből természetesen jön, hogy mindig az élet napos oldalát látják. A baj akkor van, amikor a boldogság egyfajta elvárás lesz. Például a munkahelyen, amikor valami komoly probléma van és annak ellenére mindenkitől azt kérik, nézze a dolgok jó oldalát és vágjon jó képet mindenhez. „Ez már egyfajta totalitárius, káros hozzáállás” – véli Brinkmann.

Az Egyesült Államokban bírósági ügy is lett abból, amikor egy telekommunikációs cég még 2016-ban előírta a dolgozóinak a folyamatos jókedvet.

Brinkmann azt gondolja, hogy nyilván különbséget kell tenni a bunkóság és a pozitív hozzáállás tagadása között. Azt szeretné elérni, ha amellett, hogy mindenki udvarias és kedves a másikkal, nyugodtan elmondhassa, rossz napja van és akár azt is, milyen traumák érték. A szakértő szerint a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást. „A negatív érzések egészséges velejárói annak, hogy megértsük a világot. A bűntudat és a szégyen elengedhetetlenek ahhoz, hogy erkölcsünk kialakuljon, fejlődjön. A bánat segít abban, hogy megemésszünk egy tragédiát. A boldogság pedig értékelni azt, ami jó és amink van. Ha bármelyiket is erőltetjük, magunknak ártunk vele.”

Az ellenpólus és a köztes megoldás

Brinkmann professzor gondolataival szemben áll például az amerikai Mayo Clinic kutatása, melyben arra jutottak, a pozitív gondolkodás mindennapi gyakorlása segíthet rajtunk. Úgy vélik, az a pozitív gondolkodás, ami mindenben optimizmushoz vezet a kulcsa a stressz szintek csökkentésének és így egy egészségesebb és sikeresebb életnek.

A kutatók egyenesen azt javasolják, hogy minden kételyt és negatív gondolatot váltsunk át pozitívra, „áthuzalozva” így az agyunkat.

De nem csak a két véglet létezik, akar egy köztes csoport is, akik a mérlegelést tartják jó stratégiának. Ha egy adott helyzetben megnézzük azt is, mi lehet a legrosszabb és mi az, amire esetleg már van egyfajta megbirkózási mechanizmusunk, mert korábban már átéltük és rendben jöttünk ki belőle. Ebben hisz a Virginiai Egyetem professzora, Saras D. Sarasvathy, aki arra jutott a kutatásában, hogy a magukban bizonytalanok ugyanolyan motiváltak tudnak lenni, mint a pozitív, minden jól fog menni hozzáállásúak. Sőt, ha a kétkedőknek azt a feladatot adták, hogy pozitív gondolatokkal árasszák el magukat, az állapotuk nemhogy javult, de rosszabbodott.

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top