nlc.hu
Mindennapok

Az 5 legadakozóbb sztár

Filantrópok reflektorfényben: az 5 legadakozóbb sztár

Sok sztár szokott jótékonykodni, néhányan viszont rendszeresen hatalmas összegeket ajánlanak fel nemes célokra. Mutatunk 5 hírességet, akik rengeteg pénzt adományoztak.

Méregdrága ruhák, vagyont érő ékszerek, kacsalábon forgó paloták, mesés fizetések. Csupa csillogás és luxus a sztárok élete, gondolhatnánk, pedig sok olyan híresség van, akik vissza is adnak abból, amit összegyűjtötteik: sok millió dollárt adományoznak jótékony célokra, és nemes ügyeket támogatnak. Íme 5 filantróp sztár, akiknek tényleg szívügye a jótékonykodás.

1. Oprah Winfrey

A 66 éves talkshow-sztár az egyik legbőkezőbb adományozó a hírességek között. Az általa létrehozott Angel Network, az Oprah Winfrey Foundation és az Oprah Winfrey Operating Foundation alapítványokon keresztül számos jótékony kezdeményezést támogatott. Szívügyének tekinti az oktatást, csak 2012-ig mintegy 400 millió dollárt adományozott pedagógia célokra. Nem csak amerikai fiatalokat támogat, létrehozott egy bentlakásos iskolát Dél-Afrikában is, ahol tehetséges lányok tanulhatnak.

„Az oktatás a kulcs, hogy kinyíljon előtted a világ, útlevél a szabadsághoz”

– mondta Oprah Winfrey, hogy miért tartja ennyire fontosnak az iskoláztatást.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey több száz millió dollárt adományozott, szívügye az oktatás (Fotó: Steve Jennings/Getty Images/AFP

Emellett pénzbeli segítséggel is kiáll a gyerekek és a nők jogai mellett, de 13 millió dollárt adományozott afrikai-amerikai történelmet és kultúrát bemutató washingtoni Smithsonian múzeumnak. A természeti katasztrófák idején sem ül ölbe tett kézzel, a Katrina-hurrikán után 11 millió dollárt adott, hogy otthonokat építsenek azoknak, akik mindenüket elveszítették. Legutóbb 12 millió dollárral támogatott 5 amerikai várost a koronavírus elleni küzdelemben.

2. George Lucas

A Csillagok háborúja rendezője Hollywood egyik legismertebb kreatív elméje, és az általa megalkotott univerzum ma már a filmtörténet egyik megkerülhetetlen része. 2012-ben George Lucas több mint 4 milliárd dollárért eladta a kizárólagos tulajdonában lévő Lucasfilm nevű cégét a Disney-nek. Nem sokkal később bejelentette, hogy csaknem a teljes összeget jótékony célra adományozza, ezzel alighanem az övé a valaha volt legnagyobb egyszeri filantróp felajánlás.

George Lucas

George Lucas csaknem 4 milliárd dollárt ajánlott fel jótékony célra (Fotó: VALERIE MACON / AFP)

A pénzből elsősorban oktatási projekteket finanszíroztak, Lucas pedig leginkább a fiatalok tanítását támogatja. A rendező nagylelkű gesztusa igazán példaértékű, azonban nem volt teljesen váratlan. Korábban ugyanis csatlakozott a Bill Gates és Warren Buffet által elindított Giving Pledge nevű kezdeményezéshez. Ennek a tagjai vállalják, hogy életük végéig legalább vagyonuk felét eladományozzák, és mivel Lucasnak azóta sincsenek anyagi gondjai, további felajánlások várhatók tőle.

3. J. K. Rowling

Bár a Harry Potter írónője mostanában inkább a transzneműekről szóló véleménye miatt került be a hírekbe, az elmúlt években tekintélyes summával támogatott több jótékony kezdeményezést. Leginkább a gyermekjólétre, az írástudatlanság felszámolásra, a szegénységre áldoz, de családi okok miatt J. K. Rowling rendszeresen támogatja a szklerózis multiplexszel kapcsolatos kutatásokat is. Édesanyja ugyanis 45 évesen hunyt el szklerózis multiplexben. Tíz éve 10 millió fontot adományozott, és létrejött az édesanyja nevét viselő Anne Rowling klinika az Edinburghi Egyetemen, tavaly pedig újabb hatalmas összeggel, 15,3 millió fonttal segített.

A világ leggazdagabb írójának bőkezűségét jól példázza, hogy pár éve lekerült a Forbes dollármilliárdosokat rangsoroló listájáról, mert 160 millió dollárt adományozott el. Szép gesztus volt tőle az is, hogy három rövidebb könyvének teljes bevételét jótékony célra ajánlotta fel, ebből több mint 15 millió font folyt be.

4. Barbra Streisand

A most 78 éves Oscar-díjas színésznő igazi úttörő volt a filantróp sztárok között, már 1986-ban létrehozta saját alapítványát, a Barbra Streisand Foundationt. Becslések szerint ezen keresztül eddig több mint 400 millió dollárt adományozott több mint 800 jótékony szervezetnek. Barbra Streisand több tízmillió adott a Los Angeles-i Cedars Sinai kórháznak, ahol a róla elnevezett szívklinikán szívbetegek nőkkel foglalkoznak.

Barbra Streisand

Barbra Streisand a 2019-es Oscar-gálán (Fotó: Kevin Winter/Getty Images/AFP)

Barbra Streisand gyakran gyűjt adományokat, és ő maga is sok pénzzel járul hozzá olyan problémák megoldásához, mint a női egyenjogúság és az emberi jogok, de a környezetvédelemre, a választópolgárok tájékoztatására és a nukleáris fegyverek leszerelésére is áldoz.

5. Matthew McConaughey

Már jó ideje tudjuk, hogy Matthew McConaughey sokkal több, mint egy jóképű színész, de arról ritkábban esik szó, mennyit áldoz filantróp törekvéseire. Édesapja halála nagyon megviselte, ennek a hatására hozta létre a The Just Keep Living alapítványt a feleségével. 

Az alapítvány fiataloknak nyújt segítséget az általános jóllét és boldogság eléréséhez, legyen szó oktatásról, sportról, egészséges táplálkozásról vagy önkéntességről. Jó látni, hogy a színész nemcsak a pénzt adja, hanem időről időre személyesen is találkozik a gyerekekkel, vagy videóüzenetekben buzdítja őket.

Az alapítvány mellett Matthew McConaughey eddig több mint 80 millió dollárt adományozott egyebek mellett az AIDS elleni küzdelemre, gyermekvédelemre, oktatásra és a lakhatási problémák megoldására.

(Kiemelt kép: Instagram/jklivinfoundation)

Még több cikk az adományozásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top