Mindennapok

Koronavírus-kutatás: családtagjainkat féltjük, nem bízunk az egészségügyi rendszerben

Második helyen az állás elvesztésétől való félelem áll.
Súlyos szövődményekkel járhat a koronavírus az egészséges embereknél is.

A legnagyobb félelmünk a koronavírus kapcsán, hogy egy családtagunk megfertőződik – derül ki a CIB Bank kutatásából. A mintegy 4500 válaszadó közel fele jelölte meg, hogy ettől fél és nagyon sokan tartanak attól is, hogy

az egészségügyi rendszer nem tudja ellátni őket. A vírus elkapásától kevesebben, a válaszadók 24 százaléka tart.

Aggodalomra adnak okot a pénzügyi problémák és az állások esetleges elvesztése is. Pozitívum, hogy a válsághelyzet hatására a pénzügyekben is sokan tudatosabbak lettek az emberek és nagyobb hangsúlyt terveznek fektetni a megtakarításra.

A válaszadók fele szeretné visszakapni az életét, másik fele pedig tovább visz valamit az új normalitásból, 42 százalékuk mondta, hogy több figyelmet fordít az egészségére, és mintegy 40 százalék jelezte, hogy környezettudatosabban szeretne élni ezentúl.

Sokan értékelték át, hogy mik az igazán fontos dolgok az életükben, ezt mutatja, hogy

34 százalék több időt tervez a családjával tölteni, 29 százalék többet sportolna, és a válaszadók ötöde tervez többet dolgozni otthoni munkavégzésben. A válaszadók 12 százaléka a főzésre is több időt fordít a járvány hatására.

Ami a koronavírus miatti korlátozásokat illeti, a több családdal együtt töltött időt (39%), az online ügyintézés lehetőségét (28%), az otthoni munkavégzést (18%), a több szabadban eltöltött percet (17%) és a kevesebb utazásra, közlekedésre fordított időt (15%) emelték ki a legtöbben kvázi pozitívumként a vírus miatti korlátozások idejéből, de minden negyedik ember azt a véleményt képviselte, hogy a kijárási korlátozások kapcsán semmi pozitívumot nem talált.

(A kutatást a CIB Bank saját lakossági ügyfelei körében online kérdőíves megkérdezéssel készítette 2020. júniusban. A kutatásban 4558 fő vett részt.)

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top