Mindennapok

„Megszeretni önmagunkat egy életre szóló románc kezdete” – 20 kedvesség, amit tegyél meg magadért

Ahhoz, hogy szülőként megmaradjon a lelki egyensúlyunk, nélkülözhetetlen, hogy kedvesek legyünk magunkkal.

Lassan vége van mindenki számára a nyári szabadságnak, ami alatt elhalmoztuk magunkat minden jóval, kényeztettük a testünket és lelkünket. Jönnek a szürke hétköznapok, ám ez nem azt jelenti, hogy le kell állni az önmagunknak való kedvességekkel. Az apróságokon múlik az, milyen életet élünk, mennyire vagyunk elégedettek, és a boldogság sem egy nagy pillanat, hanem a hétköznapok percei összeadódva.

„Megszeretni önmagunkat egy életre szóló románc kezdete”

Oscar Wilde idézete találó és az lenne a legjobb, ha mind kiírnánk magunknak a falra, hogy folyton szem előtt legyen. Az önszeretet ott kezdődik, hogy nemcsak gondolatban, de tettekben is kedvesek vagyunk magunkkal – pont annyira, mint egy kedves baráttal. Mit kell tennünk annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, és ezáltal szülőként is a legjobb énünket kapják a gyerekeink belőlünk? Hogyan lehet kedvesnek lenni magunkkal? Azt, hogy megértéssel fordulunk önmagunk felé. Például a sok korholás és kritika helyett támogató hangnemben beszélünk magunkkal. Ha elfáradunk, hagyjuk a szervezetünket pihenni. Ha megkívánunk egy szelet csokit, nem tagadjuk meg magunktól a bikinitest nevében. És ha a gyerek felidegesít a hisztivel, hagyunk időt arra, hogy reagálás előtt megnyugodjunk.

A kedvességnek csak pozitív következményei lesznek, nemcsak szerintünk, hanem egy rakás kutatás szerint is. Ezek alapján, ahogy önmagunkhoz állunk, ahogy bánunk a saját testünkkel és lelkünkkel, hatással van az életminőségünkre, optimizmusunkra, boldogságunkra, a kedvességgel pedig bölcsességet, kíváncsiságot és elégedettséget nyerhetünk. Kevésbé fogjuk kritizálni magunkat, jobban elkerül a szorongás és a kudarctól való félelem. Jól látható ebből, hogyan válhatunk jobb szülővé is csupán annyi változtatással, hogy kedvesebbek leszünk magunkkal.

Mire van szükségem?

Hogyan lehet megvalósítani az önkedvességet? Nemcsak azon múlik, hogy megengedünk magunknak egy habos fürdőt a nap végén, Dr. Chris Germer klinikai szakpszichológus, a Mindful Self-Compassion program alapítója szerint elsősorban azt a szokást kell elsajátítani hozzá, hogy stresszes helyzetben nem önostorozásba kezdünk, hanem feltesszük magunknak azt a kérdést, amit egy barátunktól is megkérdeznénk: 

Mire van szükségem?

A pszichológus szerint meglepő lehet, hogy nem lesz azonnal válaszunk a kérdésre, mert már annyira elfelejtettük, hogyan figyeljünk a saját igényeinkre. Ez a szülőkre hatványozottan igaz, hiszen a napjaik nagy része azzal telik, hogy a gyerek szükségletei körül forognak a gondolataik. Ha frusztráltak vagyunk, kudarc ér, vagy csak elönt a szorongás, akkor meg kell keresnünk, mire lenne szükségünk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Ha nem bukkan elő az agyunkban egy válasz sem, akkor segíthet az a kérdés, hogy

Mit mondanék, ha a legjobb barátommal történne ugyanez?

Azért hasznos ez utóbbi kérdést mindig szem előtt tartani, mert segít eltávolodni a szituációtól és a saját belső kritikánktól. Hiszen az egyértelmű, hogy a barátunkat kedvességgel és támogatással vesszük körül nehéz időkben, pont ezt kell tenni saját magunkkal is.

Beszélj magaddal kedvesen!

Az önszeretet a kedves belső hanggal kezdődik (Kép: Getty Images)

Szülőként – főleg jellemző ez az anyákra – általában épp a saját jóllétünket soroljuk hátra, mindenki más a családban előttünk van a fontossági sorrendben. Rendkívül könnyen kritizáljuk a gyereknevelési módszereinket, meg vagyunk győződve róla, hogy hibát hibára halmozunk, és egyáltalán nem illetjük magunkat szép szavakkal, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elképzeltük. Nem csoda, ha a nap végére olyan lelkiállapotban vagyunk, hogy elég egy kis szikra a robbanáshoz, hogy azt érezzük, semmit sem ér a családban a szerepünk és kifacsarva lerogyunk a kanapéra.

Pedig ha mi kidőlünk lelkileg, akkor nem tudjuk támogatni a gyerekeinket sem, úgyhogy azt az irányt kellene alkalmazni, amit a repülőgépeken is hallunk zuhanás esetére: előbb a szülőknek kell felvenni az oxigénmaszkot, utána mentsék a gyerekeket.

Az életben is minden nap előbb a saját jóllétünkről kellene gondoskodni ahhoz, hogy jó szülőként neveljük a gyerekeinket. Mert egy felmosórongy állapotban lévő anya nem tud annyi szeretet és gondoskodást adni, mint az, aki jól érzi magát a bőrében. Ez pedig bizony a kedvességnél kezdődik és hogy együttérzéssel bánunk magunkkal.

Mit tehetsz ma magadért?

Ha épp csak úgy létezel, nem vagy frusztrált, nem történt semmi probléma, csupán éled a hétköznapokat, és nincs szükséged konfliktusmegoldásra, akkor is megtehetsz olyan apróságokat, melyekből felépül a kedves hozzáállás, a saját magaddal törődés érzése. Olyan kedvességlistát hoztunk, amihez nem kell órákig ázni a gyertyafényes fürdőben, hanem egy unalmas kedd délutánon is megteheted magadért bármelyik tételét.

1. Naponta tíz percet tölts el egy fa közelében. Nem kell kimenni a városból, hogy az érintetlen természetben sétálj órákat, napi tíz perc természetközelben már javít a közérzeteden.

2. Hívd fel egy barátodat, akivel régen beszéltél. Nem baj, hogy közben néha rángatnak a gyerekek, mert pisilni, kakilni kell és különben is „figyelj rám, anya!” Szükséged van pár jó szóra a barátaidtól, és beszélned kell valakivel az érzéseidről a párodon kívül is.

3. Készíts lejátszási listát tinikorod kedvenc dalaiból, és mutasd meg a gyerekeidnek a zenéket. Remek közös program, miközben feltöltődsz.

4. Beszélj magaddal, ahogy egy baráttal tennéd, és öleld meg magad. Egy pillanat csupán, de sokat jelent a lelki egyensúlyodnak.

5. Reggelente szakíts 20 percet arra, hogy nyújtó- és légzőgyakorlatokkal felkészülj a napra. Megéri előbb felkelni, mint a gyerekek, csodát tesz a közérzeteddel.

6. Tarts szünetet óránként és nézz meg egy videót bohóckodó macskákról és kutyákról.

7. Ne félj a sírástól, hagyd folyni a könnyeidet, amikor arra van szükség.

8. Engedd meg magadnak a finom ételeket. Persze, fontos az egészség, úgyhogy ésszerű keretek között legyenek édességek a tányérodon, de ne legyél olyan szigorú az étrendeddel.

9. Olykor mondd le azt az eseményt, amire nincs kedved menni, csak a többiek kedvéért jelentél volna meg. Helyezd magad első helyre.

10. Tanuld meg, hogyan kell szünetet tartani egy vita közepén. Rendkívül hasznos eszköz, amikor ideges vagy, hogy ne mondj olyat indulatból, amit később megbánnál.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

11. Vedd körül magad növényekkel! Vidd be a természetet a lakásba és élvezd minden jótékony hatását.

12. Írj kézzel levelet annak az embernek, aki a legjobban idegesít, írd ki magadból minden frusztrációdat, majd tépd szét és dobd ki.

13. Naponta 20 percet tölts el természetes fényben. A stressz és szorongás legjobb ellenszere.

14. Játssz a gyerekeiddel úgy, mintha te is gyerek lennél. Pár percig nevess velük felszabadultan, ettől órákig jól fogod érezni magad.

15. Minden este írj fel egy füzetbe öt olyan dolgot, amiért hálás vagy. Meglátod, milyen pozitív hatással lesz rád.

16. Rendezd át azt a szobát otthon, ahol a legtöbb idődet töltöd. A környezeted nagyobb hatással van rád, mint gondolnád.

17. Naponta 25 perc mozgást írj fel magadnak receptre. Mindegy, hogy ez jóga vagy gyaloglás, a lényeg, hogy mozgásban legyen a tested és termelődjön az endorfin.

18. Öleld meg a párodat. Öleld meg a gyerekeidet. Naponta akár harmincszor is.

19. Kapcsold ki a telefonodon az értesítéseket. Semmi szükség arra, hogy egyfolytában csipogjanak és eltereljék a figyelmed az életedről.

20. Hibáztál? Legyél megbocsátó magaddal szemben. Aki próbálkozik, az hibázik. Az önostorozással nem érsz el semmit, csak a kedvesség segíthet abban, hogy legközelebb jobban csináld.

Olvass többet az önszeretetről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top