Mindennapok

Ezzel a módszerrel belőled is „macskasuttogó” válhat

A macskákat híresen szeszélyesnek tartjuk, de egy egyszerű trükkel magunkhoz lehet őket édesgetni.

A macskák arckifejezéseiből nem igazán lehet leolvasni, hogy mire is gondolnak, hiszen bármikor képesek profi pókerjátékost megszégyenítő közömbös pofát vágni, még akkor is, ha egy kiló lazachúst teszünk le eléjük. Egy brit kutatás során viszont most rájöttek, hogy mégis csak lehet érzékelni a cicák érzelmeit, csak nem egészen úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk.

A 24.hu számolt be a Sussexi Egyetem kutatóinak felfedezéséről, amely szerint a macskáknál a mosolygást a szemek lassú összeszűkülése jelzi. Ezt az emberek is tudják viszonozni, ha lassan pislogva, összehúzott szemmel „rámosolygunk” a macskára, nagyobb eséllyel találnak majd minket is rokonszenvesnek. Ha ugyanis hasonlóan reagálunk, a macska számára így tudjuk jelezni, hogy barátsággal közelítünk feléjük és nyitottak vagyunk az interakcióra. 

Megfejtették a macskák megszelídítésének titkát

Ez egy boldog cica, amelyik barátkozni akar (Fotó: Getty Images)

A kutatás során két vizsgálatot is végeztek, először a macskák saját gazdáit kérték meg a macskamosolyra, majd ezután idegenekkel ismételték meg a kísérletet. Az eredmények azt mutatják, hogy a macskák nyelvén kommunikáló idegenekkel szemben is nőtt a cicák bizalma, nagyobb eséllyel mentek oda hozzájuk és engedték magukat megsimogatni is. 

Még több macska az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top