Mindennapok

Müller Cecília: Vannak magyarok, akik újrafertőződtek

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, tudnak olyan magyarokról, akik másodszor is elkapták a koronavírust.

Dr. Müller Cecília országos tisztiorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, itthon is meredeken emelkedő szakaszban van a második hullám, a reggel nyilvánosságra hozott adatok szerint az utóbbi 24 órában 47 magyar vesztette életét a koronavírussal összefüggésben és 2316 új fertőzöttet azonosítottak, 2602 főt ápolnak kórházban, 233-an vannak lélegeztetőgépen. 

Egy újságírói kérdésre válaszolva pedig elárulta, tudnak olyan magyarokról, akik az első hullámban elkapták a koronavírust, majd most, a második hullámban tünetekkel, ismét betegként jelentkeztek, és néhányukról kiderült, hogy ismét elkapták a koronavírust. A fertőzést követően egyébként hat hónapot tekintenek védettségi időnek.

A 24.hu szerint az országos tisztiorvos többek között beszélt arról is, hogy:

  • akiknek alapbetegségeik vannak, tartsák azt egyensúlyban, fontos, hogy a krónikus betegségekről folyamatosan egyeztessenek kezelőorvosaikkal;
  • az egészségesek számára fontos a „hiányok pótlása”;
  • és ahogyan első hullámban, úgy most is mindent meg kell tenni a higiéniai és járványügyi intézkedések betartására. 

Kiss Róbertnek, az ügyeleti központ vezetőhelyettesének tájékoztatása szerint a hosszú hétvégén 31 ember nem viselt megfelelően maszkot a tömegközlekedési eszközökön a hosszú hétvégén, eljárást azonban csak egy személy ellen kellett indítani. 246 maszkviseléssel kapcsolatos szabálytalanság történt eddig a tömegközlekedési eszközökön kívül.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy egyelőre nem javasolnak további szigorításokat a kormánynak, de ha szükségesnek látják, bevezethetnek újabb óvintézkedéseket. Egyelőre hazánkban például utcán, szabadtéren nem kötelező, csak ajánlott szájmaszk viselése.

Ami pedig a közelgő halottak napját illeti, az operatív törzs azt tanácsolja, hogy aki tünetet észlel magán, maradjon otthon, és akik nem egy háztartásban élnek, lehetőség szerint utazzanak külön autóval, és természetesen a sírkertekben is be kell tartani a 1,5 méteres távolságot, illetve itt is viseljünk maszkot.
 

Müller Cecília (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Müller Cecília (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Még több cikk a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top