nlc.hu
Mindennapok

Elvileg meg lehetne tudni, sikerült-e a regisztrációnk az oltásra

Elvileg meg lehetne tudni, sikerült-e a regisztrációnk az oltásra

A regisztráció után senki nem kap visszajelzést a sikerességről, legfeljebb a kormány kampányanyagait, amennyiben hozzájárult ezek kiküldéséhez.
Koronavírus laboratórium

Az oltási program eddig sem ment zökkenőmentesen, és az elmúlt hónapokban az is kiderült, hogy olykor csak véletlenül derül ki, hogy sikertelen volt a regisztrációjuk a koronavírus elleni védőoltásra a kormány által üzemeltetett vakcinainfo.gov.hu oldalon.

A regisztráció után senki nem kap visszajelzést a sikerességről, legfeljebb a kormány kampányanyagait, amennyiben hozzájárult ezek kiküldéséhez. Az uniós adatvédelmi törvények (GDPR) viszont lehetőséget adnak arra, hogy tudomást szerezzünk erről, már amennyiben a kormány betartja azokat – szúrta ki a 444.hu egy informatikus olvasója.

A portálnak nyilatkozó olvasó ugyanakkor hiába küldött a vakcinainfo.gov.hu adatkezelési tájékoztatójára hivatkozva hivatalos adatkikérőt, arra a törvényileg megadott 30 napos határidő után sem érkezett válasz, noha ennyi idő alatt kellene tájékoztatni az érdeklődőket arról, kezelik-e, és ha igen, hogyan az adott portálnak megadott adataikat. Ebben az esetben az adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda, majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), majd az adott háziorvos kaphatja meg, már amennyiben sikeres volt a regisztráció – írja a Hvg a 444 nyomán.

Az olvasó ezért megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH), amely vizsgálatot indított az ügyben. A 444.hu szintén írt a hatóságnak, ahol arról tájékoztatták őket, valóban jogosult a válaszra a regisztráló, azonban a kérelem összetettsége, valamint a kérelmek nagy számára tekintettel a határidő 2 hónappal meghosszabbítható. A késedelem okairól azonban 1 hónapon belül az adatkezelő köteles tájékoztatni az érintettet. A 444 olvasójának ugyanakkor még a halasztásról szóló tájékoztatást sem küldték meg.

Még több hír az oltási programról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top