nlc.hu
Mindennapok

Beindult a védettségiigazolvány-hamisítás biznisz

Egyre többen próbálnak hamis védettségi igazolványhoz jutni

Felpezsdült a feketepiac az elmúlt hetekben.
Védettségi igazolvány

Ahogy egyre több kedvezményt és enyhítést kötnek a védettségi igazolványokhoz, úgy egyre nagyobb az igény és egyre több módszer terjed a hamisításukról – számolt be az Euronews. A csatorna úgy tudja, az elmúlt hetekben a közösségi médiát ellepték az olyan bejegyzések, amelyekben emberek hamis védettségi igazolványt keresnek. Ezek többsége nem oltásellenes vagy úgynevezett ,,troll” csoportokban jelent meg, hanem sportbarátok és edzőtermek oldalain.

Az Euronews információi szerint a legdrágább, de legmegbízhatóbb háziorvosokon keresztül kártyához jutni. A legtöbb ampullában ugyanis több oltóanyag van a hivatalosan jelzettnél, így a doktoroknak lehetőségük van a behívottakon felül mások nevét is leadni a Népegészségügyi Központnak. 

A hamis kártya ára rendkívül változó lehet, de körülbelül 100-200 ezer forint magasságában mozog.

A legkönnyebb, mégis leghatékonyabb módszert: az elmúlt hónapokban szinte nagyiparivá vált a PCR-tesztek hamisítása, főleg a külföldre ingázók körében. Tehát ha valaki hamisít egy papíralapú antigén tesztet, amit később beküld a hatóságoknak, könnyűszerrel megkaphatja 4 hónapra a védettségi igazolványt.

Kiemelt kép: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ha van védettségi igazolványod, ezeket teheted:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top