nlc.hu
Szabadidő

Hétvégétől ilyen szabályok mellett mozizhatsz

Mozinyitás: hétvégén már nyitnak a mozitermek, és maszkot sem kell felvenni a mozizáshoz

Várhatóan pénteken jelentik be, hogy megvan a négymilliomodik beoltott, és az ország mozitermei rögtön ezután megnyithatnak a nagyközönség előtt. Több mozi így is tesz majd, de a legtöbb nagy multiplex mozira még várni kell egy kicsit.

Hétfőn megjelentek a Magyar Közlönyben az újabb, négymillió beoltotthoz kötött nyitási terv részletei, és ezek között szerepel a mozik újbóli nyitása is, ami már pénteken, de legkésőbb szombaton bekövetkezhet. A rendelet meglehetősen megengedően fogalmaz, és viszonylag kevés gátat szab az újbóli mozizás elé. A legjelentősebb változás talán az lesz, hogy mozizni csak védettségi igazolvány birtokában lehet, illetve a 18 éven aluliak e nélkül is mozizhatnak, ha a személyi igazolványukkal igazolják az életkorukat, és van a társaságukban egy védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt.

Ezt leszámítva azonban nem kell számítani hasonló korlátozásokra, mint amik tavaly ősszel érvényben voltak. Senkit sem fognak szétültetni, nem lesz létszámlimit a mozitermekben, nyugodtan mehetnek az előadások akár teltházzal is, lehet enni és inni filmnézés közben, és maszkot sem kell viselni a vetítések alatt a látogatóknak, ellentétben a mozi dolgozóival, akiknek viszont kötelező. Azonban nem minden mozi nyit majd abban a pillanatban, amint lehet, és lesz, ahol a rendelet szövegétől kissé eltérő mértékben változik majd a belső szabályozás. Az nlc megkereste az ország legnagyobb mozihálózatát üzemeltető Cinema Cityt, a fővárosi artmozikat üzemeltető Budapest Film Zrt.-t, valamint a budapesti és tatabányai plázamozikat üzemeltető Mi Mozink hálózatot, hogy megkérdezzük, milyen lesz náluk a nyitás

Az art mozik rögtön nyitnak

Információink szerint a kisebb mozihálózatok és a független filmszínházak többsége olyan gyorsan nyit, amilyen gyorsan csak lehet, így már ezen a hétvégén is több mozi megnyitására számíthatunk. A Mi Mozink részéről Cseri Dánieltől megtudtuk, hogy a Lurdy Mozival, valamint a tatabányai mozijukkal is készülnek a hétvégi nyitásra, az óbudai egységük pedig csak azért nem nyit ki, mert éppen az egész Eurocentert felújítás alatt áll, és az emiatti lezárás a mozijukat is érinti. A fővárosi art mozikat (Művész, Toldi, Puskin satöbbi) üzemeltető Budapest Film Zrt. igazgatója, Liszka Tamás kérdésünkre elmondta, hogy ők már péntek estére lehetővé teszik az online jegyfoglalást. Ha az aznapi nyitás mégsem valósulhatna meg, a lefoglalt jegyek árát mindenkinek megtérítik. Liszka elmondása szerint a hozzájuk tartozó mozikban nem lesznek látványosabb korlátozások – a nézőket csak megkérik rá, hogy lehetőleg üljenek egymástól távolabb, ha vannak szabad helyek -, egyedül a védettségi igazolványok ellenőrzése fog látványosan eltérni a megszokott ügymenettől. Ezt két helyen, a mozik bejáratánál, valamint a termek előtt a jegyszedők fogják majd ellenőrizni.

A vetítések közben nem kell majd maszkot viselni, viszont a mozik előterében igen: ez abból a speciális helyzetből következik, hogy a mozijaik többnyire több funkciósak, kávézóval is rendelkeznek, aminek teraszuk is van, a teraszon ülő vendégeknek pedig nem szükséges védettségi igazolvánnyal rendelkezniük, és a pulthoz vagy a mosdóba őket is be kell engedniük. Mivel odabent keveredhetnek a teraszról érkezők, a bent fogyasztók és a mozizásra várók, ezért azt találták ki, hogy a helyzetet maszkviseléssel igyekeznek biztonságosabbá tenni. Az árak nem változnak, a mozijegyek ára és a büféárak is ugyanolyanok lesznek, mint tavaly novemberben, és a Távmozi programjukat is folytatják, valamint nyári szabadtéri mozihelyszínekkel is készülnek a nyárra.

Hétvégén már mozizhatunk! (fotó: Getty Images)

Hétvégén már mozizhatunk! (fotó: Getty Images)

A Cinema Citykre még várni kell

Az ország legnagyobb, 18 moziból álló mozihálózata ugyan a pandémia alatt az alkalmazottait nem bocsátotta el, de a mozijaikban dolgozók nagy részét diákmunkások tették ki, nekik pedig egy jó részük most nem tér vissza, vagy azért, mert időközben elvégezte az iskoláját, vagy azért, mert más munkahelyet talált, vagy azért, mert hazaköltözött vidékre. Az új diákok betanítása bő egy hetet vesz igénybe, ráadásul mivel a mozibüfék is üresek, nagy mennyiségű árut kell beszerezniük, egy részét külföldről, ami szintén időigényes feladat. Emiatt Buda Andrea, a Cinema City hálózat Marketing- és PR-igazgatója szerint a nyitás náluk csúszni fog, akár másfél-két hetet is. A CC mozikban a nyitás után nem lesz kötelező a maszkviselés a nézőknek, viszont ajánlott lesz, és a fontosságára fel fogják hívni a látogatók figyelmét. A nézők biztonságérzetének növelése érdekében a megvásárolt ülőhelyek mellett egy-egy széket üresen fognak hagyni. A családokat, a párokat és a barátokat nem ültetik szét, ők természetesen ülhetnek együtt, de tranzakciónként minden csoport mellett szabadon hagynak majd egy-egy helyet.

A védettségi igazolványokat és a személyiket ők is ellenőrzik majd, előreláthatólag két helyen. Egyrészt a jegypénztáraknál jegyvásárláskor, másrészt a mozik bejáratánál jegykezeléskor. A legnagyobb munka a jegykezelőkre hárul majd, mert ma már a nézők többsége online vesz jegyet. Ha valaki mégis jegyet váltott, miközben igazolvány híján nem ülhet be a filmre, erről igazolást kap, amit a bankja felé benyújtva visszakaphatja a jegy árát. A mozijegyek ára és a büféárak a CC mozikban sem változnak.

Carey Mulligan és Bo Burnham az Ígéretes fiatal nőben (fotó: UIP-Duna Film)

Carey Mulligan és Bo Burnham az Ígéretes fiatal nőben (fotó: UIP-Duna Film)

Lesznek új filmek?

Szerencsére nem kell attól tartanunk, hogy a tavalyi újranyitáshoz hasonlóan csak a záráskor műsoron lévő filmek jelentik majd a választékot – bár ezekből is sok lesz műsoron. A forgalmazók rengeteg filmet tartanak bemutatásra kész állapotban, melyek közül több rögtön a nyitáskor látható lesz premier előtti vetítések formájában. Ilyen lesz például Gothár Péter Hét kis véletlen című munkája, aminek a novemberi bemutatóját épp a pandémia akadályozta meg. Szintén jönni fog a David Copperfield rendkívüli élete Dev Patel főszereplésével, de lesz még svéd horror (Valaki a túloldalon), akciófilm Jean Reno-val és Ruby Rose-zal (The Doorman – Több mint portás), családi animációs filmből is kapunk újat (A hercegnő és a törpe), és jó eséllyel láthatjuk majd a Kutyák és macskák 3-at és a Melissa McCarthy főszereplésével készült Szuperagy című vígjátékot. Lesz még friss dokumentumfilm az Észak-koreai rezsimről (A kivégzőosztag), újraértelmezett Pán Péter sztori (Wendy), magyar arthouse film Borbély Alexandrával (Spirál), Oscar-díjas makedón doksi (Honeyland), dráma Jude Law-val (A fészek) és egy koca életéről szóló fekete-fehér, művészi dokumentumfilm (Gunda) is.

Az első nagyszabású premierfilm május 6-án érkezik, a Pixar Oscar-nyertes animációs filmje, a Lelki ismeretek formájában, és várhatóan május közepe felé láthatjuk az olyan Oscar-díjas alkotásokat, mint A nomádok földje és az Ígéretes fiatal nő, ami mellé olyan popcorn mozik csatlakozhatnak be, mint a Kong Godzilla ellen, a Senki vagy a Mortal Kombat. Az első világpremierekre valószínűleg május második feléig kell várnunk, amikor majd érkezik a Szörnyella Emma Stone főszereplésével, a Fűrész új része, valamint az Angelina Jolie főszereplésével készült akció-thriller, az Akik az életemre törnek. A kínálat folyamatosan változik, pár nap múlva már okosabbak leszünk.

FRISSÍTÉS: Cikkünk eredeti változatában még az szerepelt, hogy a 18 éven aluli nézők személyi igazolvány nélkül is látogathatják a mozikat. Azóta kiderült, hogy csak abban az esetben, ha van velük egy védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt. Ezt a cikkben javítottuk.

Nyit az ország, nyit az nlc:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top