nlc.hu
Mindennapok

Gyászoló apák focicsapata

Focicsapatot alapított az apa, hogy feldolgozza kislánya halálát

27 hetesen vesztették el kisbabájukat, mozdulni sem tudtak a gyásztól. Az apa sajátos terápiához folyamodott.

Normális várandósságnak indult, boldog is volt Emily és Sam, ám a brit házaspár lesújtó hírt kapott a húszhetes vizsgálat után: a babának gond van a szívével, A Salisburyben élő pár két pokoli napot élt át, mire megjött a dermesztő diagnózis: hipoplázia, azaz a szív fejlődési rendellenessége, amelyet csak transzplantációval lehet helyrehozni. Illetve még azzal sem: a beavatkozást tíz éves korban lehet megejteni, kérdés, addig túléli-e, és utána sem számíthatnak hosszú életre: a legidősebb beteg a harmincas évei elején jár.

A család – ahol már van egy gyerek – teljes sokkban volt, szerencsére Emilyt beköltöztették egy kórházba, ahol folyamatosan vizsgálták. Úgy tűnt, a betegség nem is olyan súlyos, a babának – akiről ekkor mát tudták, lány lesz – talán műtét sem kell, és teljes életet élhet. Meg is született, egészséges, nagy baba volt, az Etta nevet kapta, középső névnek pedig a Libit választották, amely szívet jelent héberül. Alig egy hetes volt, amikor a szíve felmondta a szolgálatot. Tíznaposan 13 órás műtéten esett át, utána nyílt mellkassal, csövek közt tartották életben. Három hét telt el, mire egyáltalán megölelhették.

A következő napon azonban végképp leállt a szíve. Gépek tartották életben, megkeresztelték, az orvosok pedig végül közölték a szülőkkel: ennek semmi értelme tovább. Etta mellkasát lezárták, a gépeket levették, és hagyták, hogy a szülei még pár óráig vele legyenek. Emily és Sam lefeküdtek mellé, mesét olvastak, Etta pedig a karjukban halt meg. Ez két éve volt, Sam most felidézte: mozdulni sem tudtak a gyásztól, egymásra sem néztek, csak egymás kezét fogva zokogtak a kanapén. Pár hónap elteltével a nő talált hasonló sorsú anyákat, akivel meg tudta beszélni, mit él át, ám Sam egyedül maradt: kiderült számára, hogy az még mindig tabu, hogy az apák a gyászukról beszéljenek.

Gyászoló apák focicsapata

Forrás: Facebook/Sands United FC Salisbury

Emily szerencsére rátalált a Sands United FC focsicsapatra az ország másik felén, amelyet spontán alapított pár apa, akik a csoportos terápia után levezetésként focizni kezdtek. A mozgalom gyorsan terjedt, Sam pedig megalapította a salisburyi tagozatot, amely most már teljes létszámú csapat, gyászoló apákból. Sam szerint egymás támogatása felbecsülhetetlen, hiszen mind ugyanonnan jöttek, hasonló élményeket éltek át, pontosan tudják tehát, mikor mit kell mondani és mikor kell hallgatni. Sam Etta nevét hordja a mezén.

Forrás: Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top