nlc.hu
Mindennapok

70 éves Jeff Goldblum, a szokatlan szexszimbólum

70 éves Jeff Goldblum: 10 fotó és 10 történet a szokatlan szexszimbólumról

Elsőre talán nem mondanád rá, hogy szexi, de másodikra már biztosan azt gondolod, hogy van benne valami. Sok színésznő partnerét vette le a lábáról, és a Jurassic Parkban is neki jutott a legforróbb, legszexibb pillanat. A szülinapos Jeff Goldblumról mesélünk.

Goldblum, a piti bűnöző

Jeff Goldblum szinte az egész karrierjében nagyon okos, érzékeny értelmiségieket játszott, tudósokat és művészeket, pedig az első filmszerepe még egészen mást vetített előre. Alig múlt húszéves, amikor megkapta az egyik bűnöző szerepét a Charles Bronson főszereplésével készült Bosszúvágyban. Goldblum egyike volt azoknak a fegyveres srácoknak, akik betörnek a Kersey otthonba, ahol megtámadják és megerőszakolják Bronson karakterének feleségét és lányát. A színész évtizedekkel később egy interjúban elmondta, hogy mivel ez volt az első filmes munkája, mindent bevetett, hogy meggyőző legyen. Teljes beleéléssel játszotta az utcai suhancot, az volt a célja, hogy a stábtagok körülötte azt higgyék, a rendező valódi bűnözőket szerződtetett a szerepre. Azt állítja, a küldetése sikerrel járt, és még ma is büszke a jelenetre.

Jeff Goldblum a Bosszúvágy c. filmben, 1974. (Fotó: CBS via Getty Images)

Jeff Goldblum a Bosszúvágy c. filmben, 1974. (Fotó: CBS via Getty Images)

Goldblum, a magánnyomozó

Jeff Goldblum részben arról is híres, hogy őt tartják az egyik legstílusosabban, legegyedibben öltözködő sztárnak. Az 1980-ban bemutatott magánhekusos sorozata, a Tenspeed és Brown Shoe ugyan soha nem fog bevonulni a tévétörténelembe emlékezetes alkotásként (egyetlen szezon után levették a képernyőről), de Goldblum Bogart-rajongó magánnyomozóként végig irgalmatlanul stílusosan öltözködik benne, amit már a széria promóciós képei is bizonyítanak.

Ben Vereen és Jeff Goldblum a Tenspeed és Brown Shoe sztárjai (Fotó: American Broadcasting Companies via Getty Images)

Ben Vereen és Jeff Goldblum a Tenspeed és Brown Shoe sztárjai (Fotó: American Broadcasting Companies via Getty Images)

Az első filmsiker és az első feleség

A színész az első komolyabb filmes sikerét 1983-ban A nagy borzongással aratta, ami egy búskomor generációs mozi, ahol Goldblum olyan színészekkel szerepelhetett együtt, mint Kevin Kline, Glenn Close vagy William Hurt. A képen a film premierjén látható első feleségével, Patricia Gaullal – aki szintén szerepelt a filmben -, akivel 1980 és 1985 között élt házasságban. Nyilvánosan sosem beszéltek arról, hogy miért váltak el, de a pletykák szerint ebben nagy szerepe volt annak, hogy Gaul nyolc évvel idősebb Goldblumnál, és egy idő után rájöttek, hogy mindketten mást várnak az élettől.

Patricia Gaul és Jeff Goldblum A nagy borzongás New York-i premierjén (Fotó: Ron Galella Collection via Getty Images)

Patricia Gaul és Jeff Goldblum A nagy borzongás New York-i premierjén (Fotó: Ron Galella Collection via Getty Images)

A második feleség, Geena Davis

Szokás azt hinni, hogy Jeff Goldblum és Geena Davis A légy forgatásán jön össze, de ez nem teljesen igaz, ugyanis a pár már egy évvel korábban egymásra talált, hiszen együtt szerepeltek az 1985-ös Transylvania 6-5000 című egészen felejthető fantasyben. Mindketten épp csak túl voltak az első válásukon, és a két összetört szívű ember hamar vigaszt nyújtott egymásnak a forgatáson. Ezután együtt kapták meg A légy két főszerepét, és legalább olyan szenvedéllyel vetették bele magukat a forgatásába, mint az új kapcsolatba. Alig egy évvel a megismerkedésük után össze is házasodtak, és Geena Davis az önéletrajzi könyvében élete legvarázslatosabb szakaszának nevezte a Goldblum oldalán töltött néhány évet. A földi lányok csábítók című filmet a nyolcvanas évek végén még együtt készítették, aztán 1990-ben elváltak, de még ezt is csendben, barátságban tették. Állítólag a mai napig jóban vannak egymással.

Geena Davis és Jeff Goldblum (Fotó: Ron Galella Collection via Getty Images)

Geena Davis és Jeff Goldblum (Fotó: Ron Galella Collection via Getty Images)

A pillanat, amikor Goldblum szexszimbólummá vált

Jeff Goldblumot az 1986-os A légy című film tette világsztárrá, melyben egy tudóst alakít, aki feltalál egy teleportáló gépet. Bár a mozi nagy részét a színész maszkok tömkelege alatt töltötte, ugyanis kényelmetlen közelségből mutatják meg nekünk az óriásléggyé válásának folyamatát, előtte azért még akad pár jelenet, ami hozzájárult ahhoz, hogy a nem megszokottan jóképű Goldblum hirtelen a nők kedvencévé vált. A félénk randizása, valamint az intellektus találkozása a szenvedélyes szexualitással ritka ügyesen van ábrázolva a filmben, az a filmjelenet pedig egyenesen ikonikus lett, amikor az anyaszült meztelen Goldblum beszáll a teleportáló gépbe.

Jeff Goldblum A Légy c. filmben, 1986. (Fotó: 20th Century-Fox/Getty Images)

Jeff Goldblum A Légy c. filmben, 1986. (Fotó: 20th Century-Fox/Getty Images)

Találkozás Diana hercegnővel

Az első Jurassic Park akkora eseménynek számított szerte a világon, hogy még az angol királyi család sem maradhatott ki belőle. A film világpremierjét Londonban tartották, és még maga Diana hercegnő is részt vett rajta, így találkozhatott a stílusikon Jeff-el, aki az eseményre évtizedekkel később így emlékezett vissza:

Szerveztek egy külön vetítést a filmből a királyi családnak. Ott álltam Sam Neill mellett, Diana hercegnő pedig odajött, hogy bemutatkozzon nekünk. Én egy gentleman vagyok, ő pedig egy egészen csodálatos hölgy volt.

Diana hercegnő a Jurassic Park londoni premierjén (Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images)

Diana hercegnő a Jurassic Park londoni premierjén (Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images)

A cinikus, szexi tudós

Goldblum számos emlékezetes filmben játszott, de egyik karaktere sem volt annyira ikonikus, mint Ian Malcolm doktoré a Jurassic Parkból. A karakter szellemes egysorosokkal oldotta az 1993-as film feszült hangulatát, a bőrkabátja és a napszemüvege pedig végig lazaságról árulkodott még a legfeszültebb, T-Rexes/raptoros pillanatokban is. A „szexi” rész pedig leginkább ahhoz a jelenethez köthető, melyben Spielberg szétgombolt inggel, izzadtan hátradőlve mutatja hosszan a sebesült Malcolmot (a jelenetnek szobrot is állítottak Londonban), bizonyítván, hogy még egy méregdrága trükkfilmben is van helye egy izzadt, látványos férfi felsőtestnek. Később a színész a franchise-ba még több alkalommal visszatért Malcolm figurájához, és talán nem túlzás azt állítani, hogy A függetlenség napjában is majdhogynem ugyanezt a karaktert formálta meg, csak már más néven.

Jeff Goldblum ikonikus képét mutatja Jimmy Fallon The Tonight Show-jában (Fotó: Profimedia)

Jeff Goldblum ikonikus képét mutatja Jimmy Fallon The Tonight Show-jában (Fotó: Profimedia)

Jeff Goldblum és Laura Dern

Ma már nem feltétlenül tudja mindenki, de annak idején Jeff Goldblum a Jurassic Park forgatásán is folytatta azt a szép hagyományt, hogy összejött egy színészkollégájával. Ha már a filmben nem kapott lehetőséget Laura Dern megcsókolására, legalább az életben megtehette. Mondjuk nagyon illedelmesek voltak, és állítólag nem pont a forgatáson, csak valamivel utána jöttek össze, és a szerelem akkora volt, hogy a színész 1995-ben el is jegyezte a szíve választottját. Az eljegyzésből nem lett házasság, a pár útjai két évvel később, 1997-ben kettéváltak, és Laura Dern szinte azonnal szerelmes lett Billy Bob Thorntonba, aki aztán megcsalta őt Angelina Jolieval, de ez már egy másik, sokkal szaftosabb történet, és ez a cikk végső soron Jeff Goldblumról szól. Arról a csávóról, aki ebből a kapcsolatból is jó fejként jött ki, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Dernnel is megmaradt a baráti viszony, és még idén, a Jurassic World: Világuralom promóciós körútján is nagyon jól elvoltak egymással.

Goldblum és Laura Dern (Fotó: Kypros/Getty Images)

Goldblum és Laura Dern (Fotó: Kypros/Getty Images)

Goldblum, a zongorista

Hát lehet ellenállni egy fantasztikus mosolyú, stílusosan öltözködő pasinak, aki kiválóan játszik zongorán? Goldblum régóta szereti a hangszert, és ugyan annak idején a színészetet választotta a zongorázás helyett, ez a szerelem máig megmaradt az életében, amiről így mesélt pár hónapja az nlc-nek adott interjúban:

Amikor már tudtam játszani, szereztem egy Arany Oldalakat, és sorra hívtam fel a környék klubjait, hogy keresnek-e zongoristát. A legtöbben persze azonnal leráztak, de voltak, akik érdeklődtek, hogy hány éves vagyok, miket tudnék játszani… Végül munkát vállaltam, bárokban zongoráztam csak a móka kedvéért. A forgatások mellett is játszottam, összejött egy kis bandám is, akikkel időről időre felléptem, még lemezeket is vettünk fel. Máig imádok zongorázni, ha otthon vagyok, akkor nincs olyan nap, hogy ne gyakorolnék egy keveset. Egyszerűen jobb kedvre derít.

Mindig egy igaz gentleman

Jeff Goldblumról szinte minden kollégája csak szuperlatívuszokban tud beszélni, azon színészek egyike, akiről senkinek sincs egy rossz szava sem. Igazán udvarias és előzékeny a munkatársaival, ráadásul a vörös szőnyegen is élmény vele vonulni, hiszen gyakran húz valami aranyosat és váratlant. Képünkön az 1999-es Cannes-i Filmfesztiválon állította oda a fotósok sorfala elé Holly Huntert, hogy a gépével megörökítse őt ezzel a szokatlan háttérrel. Igazán jó arc.

Jeff Goldblum Holly Huntert fotózza Cannes-ban, 1999. (Fotó: Toni Anne Barson Archive/WireImage)

Jeff Goldblum Holly Huntert fotózza Cannes-ban, 1999. (Fotó: Toni Anne Barson Archive/WireImage)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top