nlc.hu
Mindennapok

Itt az nlc könyves felmérésének eredménye

Évente 10 könyvet olvas a magyarok negyede – Itt az nlc könyves felmérésének eredménye

Az nlc nagy könyves felmérése képet adhat arról, hogy milyen olvasási szokások jellemzőek a magyarokra, de legalábbis az nlc olvasóira. A felmérést több mint 5 ezren töltötték ki, ebből hoztuk el az eredményeket, mert szívügyünk az olvasás.

Az nlc könyves felmérésében egészen pontosan 5414 kitöltés érkezett, ami alapján már egész jól általánosítható statisztikai adatokat olvashatunk ki az eredményekből. A felmérést azért indítottuk útjára, mert az nlc-nél abszolút a szívügyünk az olvasás, annak népszerűsítése, és küldetésünknek érezzük, hogy minél több embert tereljünk a könyvek felé – legyenek azok kézbe fogható példányok vagy e-bookok. Az eredményeket elnézve kaptunk meglepő, sőt, elszomorító visszajelzéseket, de szerencsére olyanokat is, amelyeknek kifejezetten örülünk, mert azt mutatják, hogy nincs veszve minden, és a keménymag még kitart az olvasás szeretete mellett velünk együtt.

Mennyi az annyi?

Tisztában vagyunk azzal azért, hogy az olvasás nemcsak szeretet, hanem anyagiak kérdése is, hiszen egy könyv manapság alig kezdődik 3 ezer forint alatt, és ha belegondolunk, hogy az infláció miatt már egy kiló vajat sem tudunk venni ennyi pénzből, kétszer meggondoljuk, hogy azt a 3 ezret ételre vagy könyvre költsük. Ennek fényében pozitívan értékelendő az, hogy a „Gyakran vásárolsz könyvet?” kérdésre 2400-an, azaz az összes résztvevő 43,9 százaléka a „havonta” választ jelölte meg, és sajnos az anyagi helyzetünk romlásának számlájára írható, hogy csupán 275-en (5,1 százalék) válaszolták azt, hogy hetente vesznek könyvet. Ráadásul igazi könyvet vásárolnak a válaszadók, legalábbis 83,8 százalékuk válaszolta azt, hogy nem e-bookot, hanem hagyományos könyvet olvas.

Olvasás

Fotó: Neményi Márton

Emellett az egyik legfontosabb kérdés persze az volt, hogy hány könyvet olvasnak az emberek egy évben, amire a válaszadók 32,1 százaléka jelölte meg azt a választ, hogy 30 könyvnél többet is elolvas, míg elenyésző reakció érkezett arra az opcióra, hogy „sajnos egyet sem” (15 válasz, ami 0,3 százalék). Érdekes azért az is, hogy a második helyen 25,9 százalékkal az a válasz végzett, hogy évente 1-10 könyvet olvasnak az emberek, ami teljesen egészséges és jó irány az olvasás szempontjából. Mert ne feledjük, hogy nem a mennyiség számít, sokkal inkább a minőség és elmélyülés az, amiben az olvasás sok jótékony hatását ki tudja fejteni.

Ami viszont megrázó eredmény volt, hogy a gyerekeknek csupán 38,7 százalék olvas esténként, és 11,1 százalék egyáltalán nem olvas fel könyvből a gyerekének.

Pedig az olvasóvá nevelés gyerekkorban már az esti mesékkel kezdődik (igaz ugyan, hogy a válaszadók fele azt írta, hogy nincs gyereke). Nem mellesleg pedig az esti mese a gyerekek számára pont olyan stresszoldó, relaxációs hatású, mint nekünk, felnőtteknek a saját olvasmányunk, márpedig a gyerekek nyakába is rengeteg elvárás és nyomás szakad már egészen kicsi koruktól kezdve, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni, amivel megtaníthatjuk őket leengedni.

Bármilyen kategória jöhet

A másik nagy témakör, amit több kérdéssel is körbejártunk, az volt, hogy milyen fajta könyveket, milyen eszközökön és hol olvasnak a válaszadók. Nem meglepő módon a leggyakrabban otthon olvasnak az emberek, erre elsöprő többségben, 85,6 százalékban voksoltak a résztvevők. Azt hittük azonban, hogy utazás közben többen olvasnak, pedig ebben a felmérésben csak 10,1 százalék, alig 548 ember választotta ezt az opciót.

Ha pedig arról van szó, hogy mit olvas a többség, akkor a szépirodalom kerül ki győztesen a felmérés szerint.

Bár ebben az esetben majdnem hármas holtverseny alakult ki, ugyanis a válaszadók 54,5 százaléka mondta azt, hogy a kedvence a szépirodalom, és 51 százalék azt, hogy romantikus irodalmat szeret olvasni. Ez a kettő akár fedheti is egymást, de a romantikus kategóriába több könyv fér azért bele (emlékezzünk a Ramona füzetekre, az is romantikus irodalom valahol…). A holtversenyközeli állapot harmadik szereplője pedig a krimi-thriller-bűnügyi kategória volt, ami szép 50,2 százalékos eredményt ért el. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy az emberek mindenevők, ha könyvekről van szó, és leginkább a hangulatuk alapján választják ki az olvasnivalót. Arra pedig, hogy hol vásárolják a könyveket, szinte ugyanannyi válasz érkezett az online (77,9 százalék) és a személyes, könyvesbolti (77,8 százalék) vásárlásra.

Olvasás

Fotó: Neményi Márton

Természetesen arra is rákérdeztünk, hogy milyen szempontok szerint választanak könyveket az emberek, így kiderült, hogy a többség (73,3 százalék) inkább a külföldi írók könyveit részesíti előnyben, spontán választ könyvet, ami megtetszik neki a boltban, azt veszi meg (borítótervezők, figyelem!), illetve nagy százalékban (44 százalék) vásárolnak úgy, hogy mások ajánlják nekik a könyveket, a többiek pedig csak néha vagy egyáltalán nem hallgatnak mások véleményére, ha az olvasásról van szó.

Egyedül vs. közösségben

Mivel az ember társas lény, nem csoda, hogy sokan ajánlások alapján szerzik be a könyveket, ám az ajánlás egyáltalán nem csak a szűk, közeli környezetből érkezhet. Ma már az internetnek hála rengeteg olyan oldal áll a rendelkezésünkre, ahol könyvekkel foglalkozó cikkek, bejegyzések tömkelegét lehet olvasni. A válaszadók közül majdnem 80 százalék igyekszik követni a friss könyves megjelenéseket, teszik mindezt könyves blogok (56,8 százalék) és könyvekkel kapcsolatos cikkek (73,3 százalék) olvasásával. Érdekes módon eljárni már nem annyira szeretnek az emberek a különböző rendezvényekre, könyvbemutatókra, a válaszadók majdnem fele írta azt, hogy nem megy ilyen eseményekre, inkább otthonról követi a könyves tartalmakat.

Olvasás

Fotó: Neményi Márton

Talán nem is annyira meglepő, hogy kevésbé mozdulunk ki, hiszen az interneten már a közösség is elérhető, legyen szó bármilyen témáról, így természetesen könyves közösségi oldalakat is találnak maguknak az érdeklődők. Az erre vonatkozó kérdésre megoszlottak a vélemények, a válaszadók 38 százaléka nem tartozik könyves közösséghez, ám majdnem ugyanennyien válaszolták azt, hogy a Molyt használják, ami jelenleg a nagybetűs könyves közösség Magyarországon. A könyvtárak látogatásáról feltett kérdésünkre érkezett válaszok is azt támasztják alá, hogy kevésbé szeretünk kimozdulni a könyvek kedvéért, ugyanis a válaszadók majdnem fele mondta azt, hogy egyáltalán nem jár könyvtárba, és csak 26,6 százalékuk rendszeres könyvtárlátogató. Ez azért is sajnálatos, mert rengeteg pénzt meg lehet spórolni a könyvtárak segítségével, bár az tény, hogy nem a legújabb kiadványokat kell ott keresni, hanem inkább kincsvadászatra lehet számítani. 

A felmérés érdekes és fontos eredményeket hozott, ám végeredményben egy a lényeg: mindegy, milyen módon, kinek az ajánlására vagy hol olvasol, ne hagyd abba, és törekedj minél többféle könyvvel feltölteni a lelked, mert csak hasznodra válhat a sok új világ felfedezése, melyek az olvasáson keresztül várnak rád.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top