nlc.hu
Mindennapok

2035-ig nyertünk időt a Föld megmentésére

Utolsó utáni pillanat: 2035-ig van időnk megállítani a klímakatasztrófát

Az emberiségnek van még esélye arra, hogy elejét vegye a klímaváltozás legsúlyosabb káros következményeinek, de ehhez 2035-ig csaknem kétharmadával csökkenteni kell a karbonszennyezést és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.
Klímaváltozás

Erre figyelmeztetett hétfői jelentésében az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC. „Az emberiség vékony jégen jár, és ez a jég gyorsan olvad – kommentálta a jelentést António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint klímaügyben „minden fronton cselekedni kell, mindenhol mindent egyszerre meg kell tenni”.

Guterres követelte, hogy a világ hagyjon fel az új fosszilis tüzelőanyagok felkutatásával, a gazdag országok pedig 2040-ig mondjanak le a szénről, az olajról és a gázról.

A főtitkár szerint a gazdag országokban 2030-ig, a szegényebb országokban pedig 2040-ig fel kell hagyni a szén felhasználásával.

Felszólította a fejlett országokat, hogy 2035-ig térjenek át a karbonsemleges villamosáram-termelésre, vagyis hagyjanak fel az áramtermeléssel gáztüzelésű hőerőművekben.

Forrás: MTI/nlc, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top