nlc.hu
Mindennapok

A paraszociális kapcsolatok veszélyei

Pszichológus figyelmeztet a paraszociális kapcsolatok veszélyeire

A paraszociális kapcsolatok olyan egyoldalú kapcsolatok, amelyeket hírességekkel vagy kitalált karakterekkel alakítunk ki – és a mai média, közösségi oldalak által vezérelt kultúrában egyre gyakoribbak.

A hírességekről szóló hírek és pletykák állandó áradata miatt úgy érezhetjük, hogy belekeveredünk a celebek életébe és kapcsolataiba, még akkor is, ha valójában nincs közünk hozzájuk. Például, még ha valaki nem is követi aktívan a celebek drámáit, az Instagram vagy a TikTok algoritmusai akkor is elédobnak olyan szakításokat, válásokat, szüléseket, amikre amúgy nem keresett volna rá saját magától.

Igazi érzelmek

A paraszociális kapcsolatok egyoldalúak, és manapság, a közösségi média világában már nem is kellenek hozzá klasszikus hírességek, ugyanúgy kialakulhat a youtuberekkel, tiktokkerekkel, influenszerekkel is, hogy úgy érezzük, az életünk részévé váltak, és akár barátságot vagy szerelmet is érezhetünk irántuk. 

Az egyoldalúság ellenére a paraszociális kapcsolatoknak több közös vonásuk is van a hagyományosabb társas kapcsolatokkal. A tanulmányok azt mutatják, hogy a paraszociális kapcsolatok önkéntesek, társaságot nyújtanak, és a vonzalom befolyásolja őket.

A nézők kapcsolatot éreznek a hírességgel, és a szeretet, hála, vágyakozás, bátorítás és hűség érzéseit fejezik ki feléjük.

Mark Travers pszichológus szerint ez felvet egy fontos kérdést: hogyan befolyásolják a hírességekkel és influenszerekkel fenntartott paraszociális kapcsolataink a saját romantikus elképzeléseinket és a szerelemhez való hozzáállásunkat? Két tudományos eredmény megmutatja, hogy a hírességek iránti megszállottságunk hogyan akadályozhatja meg, hogy teljes értékű, valós romantikus kapcsolatokat alakítsunk ki és tartsunk fenn.

Brad Pittért a fél világ rajong (Forrás: Getty Images)

Brad Pittért a fél világ rajong (Forrás: Getty Images)

Torzult elvárások

Bár tudjuk, hogy a közösségi médiában megjelenő énünk nem feltétlenül tükrözi pontosan azt, hogy kik vagyunk a való életben, sokszor mégsem ismerjük ezt fel másokkal kapcsolatban. Ez ahhoz vezethet, hogy összehasonlítjuk a valódi életünket mások online előadott énjével, életével.

Egy 2018-as tanulmány szerint ez az összehasonlítás csökkentheti az általános boldogságunkat vagy az életünkkel való elégedettségünket. A tanulmány megállapította, hogy bizonyos közösségi platformok, például az Instagram arra késztethetnek minket, hogy azt higgyük, mások élete jobb, mint a sajátunk. Ha pedig mindezt egy hírességgel kapcsolatban csináljuk, akkor még nagyobb szakadékot tapasztalhatunk, hiszen a celebek mögött PR-csapat van, sminkes, stylist, hogy a legjobb formájukat mutassák a rajongóknak.

Ha megpróbáljuk összehasonlítani az életünket azzal, ahogyan őket online prezentálják, akkor folyamatosan vesztesen kerülünk ki versenyből.

 

Igaz ez a szerelemre is: attól még, hogy tökéletesnek látszik egy sztárpár kapcsolata, biztosak lehetünk benne, hogy ugyanolyan problémákkal kell megküzdeniük – jó, talán a számlák befizetése nem okoz számukra gondot –, mint nekünk.

Árthat a valódi kapcsolatnak

Még a legstabilabb kapcsolatokban is természetes az ártatlan rajongás egy-egy híresség iránt. De az, ha valaki az ideje jelentős részét arra fordítja, hogy mindenről képben legyen, amit egy híresség csinál, aggodalomra ad okot, különösen, ha erős romantikus érzelmek is társulnak hozzá.

Egy 2019-es tanulmány szerint azok az emberek, akik erősebb paraszociális kapcsolatot ápolnak hírességekkel, kevésbé elégedettek a saját romantikus kapcsolatukkal. Ennek oka, hogy akik erős kötődést éreznek egy híresség iránt, nem annyira motiváltak arra, hogy időt és energiát fektessenek a valódi kapcsolatba, ami elhanyagoláshoz és elégedetlenséghez vezethet.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a legtöbb ember a paraszociális kapcsolatot is megcsalásnak érzékeli.

A pszichológus kihangsúlyozza, hogy nem baj, ha rajongunk hírességek, youtuberek, tiktokkerek iránt, a paraszociális kapcsolatok ugyanis nem eleve rosszak vagy egészségtelenek. Sőt, olyan példaképek is lehetnek ezek a hírességek, akik segítenek megtalálni önmagunkat, eligazodni a világban vagy felvállalni azt, akik vagyunk. Amikor azonban a paraszociális kapcsolatok megszállottsággá válnak, akkor már könnyen árthatnak a valós életünknek, boldogságunknak, és igazi kapcsolatunknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top