nlc.hu
Mindennapok

Az aszexualitás árnyalatai

Ennyi árnyalata van az aszexualitásnak

Még a szakembereknek is van mit tanulnia az aszexualitásról, hát még a társadalomnak.

„Az aszexualitásom, mint valami bűnös dolog, hiba, betegség, mentális zavar jelenik meg az emberek fejében a legtöbb esetben. Hiszen csak az lehet a normális, aki egyfolytában szexelni akar, nem igaz? Aki nem így működik, azzal tuti valami baj van. Pedig ugyanolyan ember vagyok, mint bárki más.

Ugyanúgy vágyom a szeretetre, kedvességre, intimitásra, közelségre, szükségem van arra, hogy szeressek és szeressenek, csak sajnos nem szexuális úton. Azért sajnos, mert a mai világban biztos, hogy sokkal egyszerűbb lenne az életem, ha én is szeretnék szexelni, vagy legalább megmozgatna egy kicsit bárki nemi szinten. De nem így van, ezt kell elfogadni” nyilatkozott az nlc-nek korábban egy fiatal nő.

Az, hogy a szexualitás, a szexuális irányultság mennyire összetett dolog, hogy milyen sokszínű világban élünk, arról egyre többet beszélünk, de persze van még hova fejlődni. Például sokan vannak, akik nem tudják, hogy bizony az aszexualitás több mindent is magában foglal, az is egy spektrum, vagyis ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor vannak fokozatai. 

Az aszexuális zászló

Fotó: Pexels

A Psychology Today szerint persze az aszexualitással kapcsolatban még a szakembereknek is van mit tanulni, nekik is van hova fejlődniük, a jelenlegi szakirodalom áttekintő tanulmány szerint pedig nem elég önmagában az, ha azonosítják, felismerik azt, hogy milyen formái vannak, hanem sokkal nagyobb megértésre támogatásra lenne szüksége az aszexeknek, fontos lenne, ha mindenkiben tudatosulna, ez nem egy rendellenesség, hanem teljesen természetes.  

De mi az aszexuális skála, ha fogalmazhatunk így, kikből áll? Például vannak a szürke aszexuálisok, vagyis azok, akik ritkán vagy csak bizonyos körülmények között éreznek szexuális vonzalmat egy másik személy iránt, vagy a demiszexuálisok, akik csak akkor éreznek szexuális vonzalmat, hogy mély érzelmi és/vagy romantikus köteléket alakítottak ki egy másik személlyel.

Vagyis az aszexuálisok közé tartoznak azok, akik nem éreznek szexuális vonzalmat mások iránt, vagy csak korlátozottan, bizonyos feltételek mentén. Hozzá kell tenni, vonzalom más formáit is megtapasztalhatják, például romantikus, érzéki vagy esztétikai vonzalmat, és a szexuális vonzalom hiánya nem feltétlenül jelenti a libidó hiányát, vagyis vannak olyan aszexuálisok, akik kifejezetten magas libidóval rendelkeznek.

És ha már a fogalmaknál tartunk, tegyünk tisztába még pár kifejezést. Mint a Magyar Aszexuális Közösség írja, szexuális vonzalom az, mikor egy másik, specifikus személy szexuális érzéseket vált ki valakiből, és/vagy vágyat arra, hogy szexuális aktust létesítsen vele, romantikus vonzalomnak hívjuk a másokra irányított romantikus vágyat, amit a köznyelvben szerelemként is emlegetünk, esztétikai vonzalom az, amikor valaki szépnek talál egy bizonyos embert bármilyen szexuális indíttatás nélkül, érzéki vonzalomról pedig akkor beszélünk, ha valaki nem szexuális jellegű érintések megélésére vágyik egy bizonyos személlyel. 

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség erre sok elnevezésére? Mert akkor lehet beszélni valamiről, komolyabb diskurzust folytatni, ha “nevén nevezzük a gyereket”, így lehet beemelni a közbeszédbe, így lehet segíteni az elfogadást, így tanulhatunk egymásról és magunkról is. 

Az Asexual Visibility & Education Network szerint az emberek körülbelül 1 százaléka aszexuális, persze sokan vannak, akik csak egy idő után tudatosítják magukban, hogy ez a szexuális irányultságuk. Mint sokan hangsúlyozzák, hogy az aszexualitás nem azonos az alacsony nemi vággyal vagy a cölibátussal, ami egy választás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top