nlc.hu
Lendülj formába

Tanácsok kocogáshoz kezdőknek

Most kezded a rendszeres kocogást? Van pár tanácsunk!

Az év elején gyakori fogadalom, hogy idén rendszeresen járunk majd kocogni. Segítünk a kezdésben, hogy nehogy sérülés legyen a futás vége.

Nagy a lendület még januárban, hogy elkezdjünk rendszeresen kocogni, de pont ez a sport rejt némi veszélyt is magában. Ha túl gyorsan akarunk fejlődni a futásban, annak könnyen lehet sérülés a vége, ezért a következő tanácsokat fogadd meg, mielőtt belevágsz a kocogásba.

Csak fokozatosan!

Nem kell két nap alatt 50 kilométert lefutni, sőt, az sem igazán jó, ha mindennap elmész az elején futni, mert ezzel azt érheted el, hogy kifárasztod a szervezeted, amiből sérülés is kialakulhat. Akkor javul majd a leghatékonyabban a teljesítményed, ha pihenőnapokat is tartasz, és fokozatosan emeled a távolságot és az intenzitást is a kocogások során. Az is tökéletes kezdésnek, ha az edzés során felezve kocogsz és sétálsz, így adhatsz magadnak időt, hogy hozzászokjon a tested a futáshoz.

A bemelegítés elengedhetetlen

Nincs olyan, hogy csak felkapjuk magunkra az edzőcipőt és elfutunk a világ végére bemelegítés nélkül. Minden sportnál, így a kocogásnál is elengedhetetlen, hogy bemelegítsünk előtte, hogy ne sérülés legyen a vége. A bemelegítés nem tart sokáig, a lényege annyi, hogy minden tagodat megmozgasd, de ha nagyon nagy tehernek érzed, az is elég, ha kocogás előtt 10 percig erőteljesen gyalogolsz.

Tanácsok kezdő kocogóknak

Fokozatosan kezdj kocogni (Kép: Getty Images)

Az öltözék

Nem kell őrült melegen felöltözni a futáshoz, mert ha nagyon meleged van kocogás közben, akkor fokozottan izzadni fogsz, amitől átnedvesedik a ruha, aztán megfúj a szél és máris kész a betegség. Főleg télen oda kell figyelni, és érdemes beruházni a funkcionális, technikai anyagból készült futóöltözékre, hogy ne okozz magadnak problémát.

Helyes légzés

Egy trükk: hasból lélegezz, ne pedig mellkasból. Így elkerülheted a szúró fájdalmat, ami olyan jellemzően rátör az emberre egy fél kör futás után. Bár a nők körében általában a mellkasi légzés az elterjedt, de érdemes rászokni a hasi légzésre, nemcsak a futás miatt, hanem mert egészségesebb is a belső szerveid számára.

A testtartásra figyelni kell

A helyes testtartás nemcsak a sérülések elkerülése miatt fontos, hanem azért is, mert akár még a teljesítményen is ronthat, ha nem jól tartod magad. A legfontosabb, hogy ne dőlj előre a felsőtesteddel kocogás, futás közben, és a karjaidat oldalra ne mozgasd el magadtól. Gyakori hiba az is, amikor egy futó növeli a lépéstávot, hogy gyorsítson a tempón, ám ez rendkívül megterhelő az ízületek számára, úgyhogy inkább arra figyelj, ha gyorsabban szeretnél futni, hogy a talpad a tested alatt érjen talajt, ezzel biztonságosan javíthatsz a tempódon.

Figyelj az étkezésre is!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top