nlc.hu
Lendülj formába

Mozgás korosztályok szerint

60 fölött ne ugrabugrálj, de ne is mondj le a rendszeres mozgásról

A rendszeres testmozgás nem életkor függvénye, de nem mindegy, hogy mikor, milyen mozgásformát végzünk.

A cél minden korosztályban az, hogy rendszeresen megmozgassuk a testünket és az általános egészségünket segítsük, megőrizzük a mozgás segítségével. Dr. Julie Broderick fizioterapeuta tanácsai alapján mutatjuk, melyik korosztályban, milyen mozgásforma a javasolt.

Gyerekkor

A gyerekkori mozgás elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön a szervezet, ehhez naponta minimum egy óra testmozgás szükséges. Az a legjobb, ha a gyerek magának választja ki a mozgásformát, és hagyjuk, hogy kötetlen keretek között mozogja ki magát. A szakember a szabad mozgás mellett még a csapatsportokat javasolja, hogy fejlődjön közben a gyerek szociális eszköztára is.

20-30 év

20 és 30 év között a legjobb a fizikai állapotunk, ezért ilyenkor olyan edzéseket érdemes választani, amik a legtöbb izomcsoportot megmozgatják és fejlesztik a testünkben. Ebben az időszakban alapozzuk meg az idősebb énünk fizikai állóképességét, úgyhogy ennek tudatában legyen jelen az edzéstervünkben kardió és erősítő edzés is minden héten.

30-40 év

Általában 30 év után jön el a családalapítás időszaka, a gyerekek körüli feladatokhoz rengeteg energiára van szükség, ezért a szakember a kardiomozgásokat javasolja, hogy minél több oxigén jusson a szervezetünkbe. Ekkor már tudatosan oda kell arra is figyelni, hogy az ülőmunkát megszakítsuk óránként, és lehetőleg lift helyett mindig a lépcsőt válasszuk. A legjobb mozgásforma ebben az életkorban az intervallum edzés, mert alig 20 percbe kerül naponta, és megdolgoztat minden izmot a testünkben.

Mit sportolj a korosztályod szerint?

A mozgás nem életkor függvénye (Kép: Getty Images)

40-50 év

40 év felett kezd el jelentősen megváltozni az anyagcsere és észrevehetjük, hogy rakódnak a kilók akkor is, ha amúgy nem változtattunk semmit az étrendünkön. Ebben az életkorban már be kell vezetni a szakember szerint a súlyzós edzéseket, mert gyorsabban veszítjük az izmokat, mint ifjabb korunkban. Erre ajánlott például a kettlebell edzés, de otthoni körülmények között a kézi súlyzós edzések is tökéletesen megfelelnek a célnak. Kardiomozgásnak pedig a szakember az erőteljes gyaloglást vagy a nordic walkingot ajánlja mindennap.

50-60 év

Jellemző, hogy ebben az időszakban már jelentkeznek bizonyos fájdalmak, esetleg keringési zavarok, vagy épp a klimax köszönt ránk – de egyik miatt sem szabad leállni a mozgással. Ha heti kétszer erősítő gyakorlatokat és mindennap erőteljes gyaloglást végzünk, akkor sokat tehetünk az egészségünkért. A keleti sportok – például a tai chi, jóga vagy a csikung – is sok jót tartogatnak számunkra (nem csak 50 felett), testileg és mentálisan is.

60 év felett

60 év felett már nem ugrabugrálunk, hanem megfontoltan, vigyázva magunkra, a mozgás öröméért mozgunk. Ha már lehet újra közösségbe menni, érdemes beiratkozni egy tánctanfolyamra, vagy csatlakozni egy kirándulós klubhoz, hogy a mozgást összekössük a társasági élettel is. A szakember javaslata szerint hetente kétszer tartsuk meg az erősítő gyakorlatokat, melyekhez hozzászoktunk 50 évesen, és mellette hetente háromszor menjünk tempós gyaloglásra a környéken.

Az egészséges étrend:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top