nlc.hu
#Magabiztos nőnek lenni jó

Menstruáció: kérdések és válaszok

Olvasói kérdések a menstruációról: a nőgyógyász válaszol

Az olvasók, azaz ti kérdeztetek a menstruációról, a nőgyógyász pedig válaszolt mindenre, amit tudni szeretnétek a havi vérzésről.

A menstruációról olykor nem merünk teljesen nyíltan kérdezni, ezért most az anonim feltett olvasói kérdéseket mi elvittük Dr. Csibi Noémi szülész-nőgyógyászhoz a MedEnd Intézetben, aki készségesen válaszolt a felmerülő problémákra, bizonytalanságokra, tanácstalanságra a menstruációval kapcsolatban.

1. A fiúk miért nem menstruálnak?

Dr. Csibi Noémi: A menstruáció a női nemi működés ciklikus jellegű működése. A menstruáció vagy menzesz – mely szavak a latin menses, vagyis hónap szóból származnak – során, a megérett, de megtermékenyítetlen petesejt vérzés kíséretében távozik a szervezetből a női hüvelyen keresztül.

2. Az normális, ha alvadt vérdarabkák is távoznak a menstruáció során?

Dr. Csibi Noémi: Egy nőgyógyászati vizsgálat és egy hüvelyi ultrahang vizsgálat el tudja dönteni, ad-e okot aggodalomra az alvadékos vérzés.

3. Van olyan diéta, aminek a követése enyhíthet a menstruáció alatt jelentkező fájdalmakon?

Dr. Csibi Noémi: Külföldi és hazai tapasztalat alapján elmondható, hogy endometriózis esetén – ahol a vezető tünet lehet a fájdalmas menstruáció – kiegészítő terápiaként kiemelt fontosságú a megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás. Éppen ezért az endometriózissal küzdőknek ajánljuk a cukrok, vörös húsok és a finomított szénhidrátok teljes elhagyását.

A vörös húsok rendelkeznek a legmagasabb arachidonsav tartalommal, ami a szervezet egyik leghatásosabb gyulladáskeltő vegyülete. Így ezek teljes elhagyása az endometriózis okozta fájdalom csökkenését eredményezi. Javasolt endometriózisban jártas dietetikus, illetve táplálkozási szakértő felkeresése, akivel kialakítható egy, az adott állapothoz alkalmazkodó és annak megfelelő étrend. Itt meg kell jegyeznünk, hogy tudományos bizonyítékok nem állnak rendelkezésre a kiegészítő terápiák hatékonyságával kapcsolatosan.

A nőgyógyász válaszol a kérdésekre a menzeszről

Kérdések és válaszok a menstruációról (Kép: Pexels)

4. A fogamzásgátló szedése mennyiben változtathatja meg a menstruációs ciklust?

Dr. Csibi Noémi: Rendszertelen ciklus esetén általában szabályozza a ciklust, kiszámíthatóbb lehet a menstruáció időpontja. Ugyanakkor a fogamzásgátló-kezelés kezdetén előfordulhat rendszertelen, pecsételő jellegű vérzés, amely nem kóros, általában három hónapos kezelési időtartamot követően ez megszűnik.

5. Ha egy kislánynak nagyon korán (9-10 évesen) megjön a menstruációja, akkor azt a szülő hogy kezelje úgy, hogy a kislánynak ez ne okozzon semmilyen sérülést?

Dr. Csibi Noémi: Érdemes beszélgetni a témáról, hogy a menstruáció egy természetes folyamat része, fontos megbeszélni a felmerülő kérdéseket. Érthető videó érhető el a menstruációról például itt:

És ajánlom figyelmébe a Lucy applikáció letöltését is. 

6. A kislányom 11 éves és nemrég kezdett el menstruálni. Sajnos a betéttől kiütései vannak, mindegyiket próbáltuk, egyik sem működik. Kérdezném, hogy a mini tampon megoldás lehet?

Dr. Csibi Noémi: Érdemes megpróbálni a menstruációs bugyit, vagy a bio és natúr betéteket a tampon előtt.

7. A menzesz alatt tényleg nem ajánlott szerelmeskedni?

Dr. Csibi Noémi: A fertőzésveszély miatt menstruáció alatt a szexuális együttlét mellőzése javasolt.

8. A nőgyógyászom legutóbb „odabökött” nekem egy félmondatot: a menstruációs fájdalmak azért is lehetnek, mert nem szültem. Igaza lehet? 40 éves vagyok, és nem nagyon van kilátásban az áldott állapot.

Dr. Csibi Noémi: A fájdalmas menstruációnak több oka is lehet. Amennyiben havonta erős fájdalmakkal küzd, esetleg az alábbi tünetek is felmerülnek, keressen fel egy endometriózis-specialistát.

  • Leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció.
  • Állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom.
  • Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet).
  • Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom.
  • Gyakran az egyedüli tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő.

9. Miért lehet az, hogy az egyik hónapban nincs erős görcsöm, a következő hónapban viszont nagyon görcsölök a menstruáció alatt?

Dr. Csibi Noémi: A fájdalmas menstruációt nem tekintjük normálisnak, sajnos endometriózis esetén is előfordulhat (akár) a minden második ciklus során jelentkező fájdalom, bár klasszikusan minden menstruáció fájdalmas. Nőgyógyászati vizsgálat javasolt ennek és egyéb, anatómiai és hormonális eltérések kizárása céljából.

10. Egészségügyileg mennyire lehet káros a tamponhasználat?

Dr. Csibi Noémi: A tamponhasználat során oda kell figyelni a menstruáció erősségére, és az erősebb napokon akár öt-hat alkalommal is érdemes tampont cserélni a kellemetlen szagok és a fertőzések elkerülése érdekében.

11. A környezetemben mindenkinek naptári 28 napos ciklusa van. Normális, hogy nekem 33-36 naponta jön meg? Mennyi eltérés a normális?

Dr. Csibi Noémi: A normális menstruációs ciklus 28 napig tart, ám 21–35 nap hosszúságú is lehet. Pubertás idején a ciklus még ennél hosszabb is lehet, és időbe telik, mire beáll, rendeződik. A pubertás végére a legtöbb nőnek rendszeressé válik a menstruációs ciklusa, azaz a menstruáció maga nagyjából ugyanannyi ideig tart, és két ciklus között is nagyjából ugyanannyi idő telik el. A menstruációs vérzés két-hét napig tart; az átlagos időtartam öt nap.

12. 17 éves vagyok, és az első nap iszonyúan fáj és erős mindig a menzeszem. Annyira görcsölök, hogy iskolába sem tudok menni sokszor. Fog ez változni, vagy ez vár rám még évtizedeken keresztül?

Dr. Csibi Noémi: Érdemes konzultálni endometriózis-specialistával, mert a fájdalmas menstruáció az endometriózis egyik vezető tünete.

 

13. 41 éves vagyok, és az utóbbi hónapokban egyre hosszabban elnyúlik, viszont enyhe a menstruációm. Miért lehet ez? Lehet, hogy klimaxolok?

Dr. Csibi Noémi: Igen, lehetséges, hogy rövidesen klimaxolni fog. Érdemes felkeresni nőgyógyászát ennek kizárása céljából.

Még többet a menstruációról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top