Az eredeti túrógombóc nagyon közkedvelt magyar étel. A medvehagymával és paradicsommártással felturbózott változat eléggé eltér a hagyományostól, de nagyon finom, ezért érdemes kipróbálni. Íme, a recept:
Hozzávalók:
- 2 fej hagyma
- 2 ek. olaj
- 1 csokor medvehagyma
- 2 szikkadt zsemle
- 400 g krémtehéntúró
- 3 tojás
- só
- bors
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 doboz darabolt paradicsom
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 kk. zöldséges ételízesítő
- 1 ek. ételsűrítő granulátum
- 1/2 kk. kristálycukor
- 40 g olvasztott vaj
Elkészítés:
A gombóc
Hámozd meg a hagymát, vágd fel és fonnyaszd üvegesre az olajban. Miután megmostad válaszd le a medvehagyma szárát, a leveleit pedig vágd vékony csíkokra. Kockázd fel a zsemléket, morzsold össze. Keverd simára a túrót a tojásokkal és ízlés szerint ízesítsd a sóval és a borssal. Add hozzá a hagyma felét, a zsemlét, az étkezési keményítőt és a medvehagymát, majd hagy állni 20 percig.
Formálj 12 gombócot a masszából, úgy, hogy közben enyhén sós vízbe mártogatod a kezed. Főzd 12 percig, közben néha óvatosan mozgasd meg, hogy nehogy leragadjon az edény aljára. Amikor kész szedd ki egy lapos tálra és locsold meg az olvasztott vajjal.
A mártás
A maradék párolt hagymát a levével együtt add a paradicsomhoz és a paradicsompüréhez, adj hozzá az ételízesítőt is. Félig lefedve forrald 5 percig. Szórd meg ételsűrűsítővel és cukorral, majd ha kész még ízlés szerint sózd és borsozd.
Még több remek medvehagymás recept:
- Medvehagyma-krémleves recept
- Medvehagymás-baconös pogácsa
- Így készíthetsz mennyei medvehagymás rántottát