2007 óta minden évben sok-sok torta verseng Az ország tortája címért, hogy aztán augusztus 20-án a kiválasztott lehessen Magyarország születésnapi tortája az államalapítás ünnepén. A tortát bárki megkostólhatja, hiszen augusztus 20-ától a legtöbb cukrászdában kapható.
Mint azt mi is megírtuk, csütörtökön, azaz 2017. augusztus 10-én kiválasztották Magyarország cukormentes és hozzáadott cukorral készült tortáját is: az egészségesebb a málnás-mákos, Pöttyös Panni nevű édesség lett, a kevésbé egészségtudatos cukrászmunka pedig a Balatoni Habos Mogyoró. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg. Eddig ezek voltak az ország tortái:
2017
Balatoni Habos Mogyoró
Vaslóczki Orsolya – Horváth Cukrászda (SUGAR! Design Cukrászda) , Budapest
Mogyorós habtészta alap, mogyorós roppanós tésztával, feketeribizli-zselével, tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal készült.
2016
Az Őrség Zöld Aranya
Szó Gellért – G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
Főbb összetevői: tökmagolaj, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés ganache, hántolt ostya és tökmag praliné .
2015
Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta
Szó Gellért – G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
A sárgabarack, mandula, csokoládé és karamell kombinációjával készített torta szintén Szó Gellért alkotása. Egyik fő különlegessége, hogy egy kis sárgabarack pálinkával is megbolondították.
2014
Somlói revolúció
Damniczki Gyula Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
A somlói galuska krémesen, azaz mousse tortaként újraalkotva. Diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém torta.
2013
Milotai mézes grillázstorta
Bacskó Szilárd – Major cukrászda, Budapest
Kétféle krémmel, 30 dkg dió felhasználásával készült torta. A vékony diós, roppanós alapot pralinés és diókrémmel töltik, mézes krém és karamellbevonat teszi teljessé.
2012
Szabolcsi almás máktorta
Pintér Zsolt – Koko Cukrászda, Veszprém
A mák és az alma nem csak rétesben vagy pitében jó, hanem tortában is. A kölespehellyel készült hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegek vannak, a tetején pedig darált mák.
2011
Kecskeméti barackos kölestorta
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
A torta alapjául szolgáló kölest tejben, vajban, és vaníliában főzték fel reszelt citromhéjjal. A mandulatejjel készült édességet étcsokoládé és sárgabarack darabok teszik még finomabbá.
2010
Szilvagombóc torta
ifj. Sulyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin – Sulyán Cukrászda, Veresegyház
Igen, a kedvelt magyar finomságból már torta is készült. A Sacher-torta lapok között vaníliás tejszínkrém van aszalt szilva darabkákkal, a torta közepében pedig egy marcipános szilvás desszert. Egészen pontosan belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállítás.
2009
Pándi meggytorta
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
Az ország tortájának választott édességet három piskótaréteg között mascarponéval és a fehér csokoládéval készült alapkrémmel és meggyet, cherry brandyt és fahéjat is tartalmazó meggykrémmel töltötték meg. A torta nagyon meggyes, hiszen nem csak a töltelékében, hanem a tésztájában is van a gyümölcsből.
2008
Szatmári szilvatorta
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
A meggy előtt a szilva volt a sztár. A torta alapja az aszalt szilvával és rummal készített három piskóta lap közé töltött csokoládé és marcipán alapkrémes réteg, amit tejszínhabbal, aszalt szilvával, vágott pörkölt mandulával és zöld marcipán levelecskékkel díszítettek.
2007
Madártej torta
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
Az első Magyarország tortája címet is Zila László alkotása nyerte el. Tojásfehérje habbal készült, tortaformában kisült és baracklekvárral összeragasztott két tortalapra vanília krémet töltött. A tetejét pedig csokoládéforgáccsal, tejszínhabrózsákkal díszítette.
gg