Magyarország kúl

Csodás látványt közvetít és az időt is segít megjósolni az új bakonyi kamera

700 méter magasságban szerelték fel az új élőképes kamerát, amely segít megjósolni, milyen időjárás lesz a főváros környékén. Nem mellesleg elképesztő helyen áll!

Több éves kényszerű technikai szünet után újra van élőkép az Időkép.hu-n az időjárási szempontból stratégiai fontosságú helyen, a Közép-Dunántúl legmagasabb hegységének szívében, közel 700 méter magasan.

A Hajag-tető (Középső-Hajag) egy kevéssé ismert, ám annál különlegesebb hely – mintegy 646 méteres magasságban, szinte érintetlen erdőben, különleges hangulatú természeti környezetben fekszik. Fontos meteorológiai mérőpont, hiszen sokszor itt, és ebben a magasságban “csíphető el” legelőször általában egy-egy nagyobb, a főváros felé is közelítő téli, havazásba váltó csapadékhullám; sokszor itt mérhetőek a legviharosabb északnyugati szélbetörések, légmozgások.

Majdnem ilyen magasan található Kab-hegy (599m) a tévéadótoronnyal, amit még a Balaton déli partjáról is jól látni (itt működik az Országos Meteorológiai Szolgálat valaha mért legnagyobb széllökést regisztráló műszere).

Közzétette: Időkép – 2017. december 19.

Mindezek gyönyörűen látszanak két, már most is működő kamera képén – a déli irányba nézőn a Kab-hegy fényei, míg az északin a Kőris-hegy hatalmas fehér csúcsdísze vehető ki teljes képernyős nagyításban. A kamerák mellé távirányítható reflektorokat is szereltek.

Titkos bázis

A mérési helyszínhez egészen közel található egy korábban szupertitkos, mára teljesen elhagyatott volt szovjet troposzféra rádió központ tornyai és bunkere. A föld alatti labirintus-rendszer, plusz két gigászi, máig fennálló, birodalmi lépegető méretű antenna-platform egyenlőre nem látogatható.

Jövőre – az erdőfigyelő kamerán kívül – teljes, éjszakai égboltot belátó gömbkamerát is szeretnének majd telepíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top