Magyarország kúl

Kivételes fotók: ilyen volt az első magyarországi McDonald’s

Az amerikai gyorsétteremhálózat 1988-ban nyitotta meg első éttermét a budapesti Régiposta utcában. A nyitáskor 43 forintot kértek egy Big Macért.

Ahogy kedden mi is megírtuk, a McDonald’s tavaly kivételesen jó évet zárt Magyarországon: az amerikai gyorsétteremlánc egyetlen év alatt 3,91 milliárddal, 27,62 milliárd forintra növelte az árbevételét, adózott nyeresége pedig 1,23 milliárddal, 2,9 milliárd forintra nőtt.

Fiatalok az első McDonald’s étteremben a belvárosi Régiposta utcában (Fotó: MTI Fotó / Cseke Csilla)

Jelenleg 89 McDonald’s étterem működik nálunk. Az elsőt még a „létező szocializmusban”, 1988. április 29-én nyitották meg a budapesti Régiposta utcában – méghozzá a Bábolnai Mezőgazdasági Kombináttal közösen.

Több mint tíz vendéget szolgáltak ki percenként (Fotó: MTI Fotó / Cseke Csilla)

A nyitást hatalmas várakozás előzte meg. A vendégek tizenötféle termékből választhattak; a legdrágább étel a 43 forintos Big Mac volt. A rendszerváltásig ez a belvárosi üzlet volt a McDonald’s egyetlen magyarországi étterme, napi tizennégy órás nyitva tartása alatt hatalmas forgalmat bonyolított le: alkalmazottai több mint tíz vendéget szolgáltak ki – percenként.  

Az első magyar McDonald’s éttermet Marjai József miniszterelnök-helyettes, kereskedelmi miniszter nyitotta meg (Fotó: MTI Fotó / Kleb Attila)

Talán ez volt az oka annak is, hogy a cég alig két évvel később az ország második gyorséttermét is megnyitotta: a Nyugati pályaudvar egykori vasúti étkezdéjében üzemelő éttermet sokan máig Európa egyik legszebb McDonald’s-ának tartják. Sőt, még abban az évben kinyitott első vidéki bisztrójuk is Győrben, amit az ország első „áthajtós burgerese”, az óbudai McDrive követett.

A nyolcvanas-kilencvenes években még sikk volt gyorsétterembe járni (Fotó: MTI Fotó / Cseke Csilla)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top