nlc.hu
Magyarország kúl
Nem hiszed el, de a Limp Bizkit létezik, sőt emberek járnak a koncertjeikre. De milyen emberek!

Nem hiszed el, de a Limp Bizkit létezik, sőt emberek járnak a koncertjeikre. De milyen emberek!

Csodálatosak, egytől egyig! Körbejártuk a VOLT Fesztivál nagyszínpadát a lakossági nu metal alapegyüttesének koncertje közben és kész szociográfiával tértünk haza. És sok fotóval.

Igen, a Limp Bizkit egy létező dolog, mit létező, éppen a hatodik lemezükön dolgoznak (ezt most tudtam meg a Wikipediáról), sőt koncerteket is adnak, amely koncertekre több tízezren el is mennek. Az előző mondatból gondolom, sejthető, hogy mérsékelten tartom rajta az ujjam nu metal ütőerén, a VOLT Fesztiválra eleve tök más ügyben érkeztem pénteken, de ha már így alakult, akár meg is nézhetném az aznapi menüt, gondoltam, és akkor szembejött a programfüzetben ez, rögtön a nagyszínpadon, csúcsidőben:

Limp Bizkit

Oké, van az az (idén szerencsére hazug) közhely, hogy a Szigetre és társfesztiváljaira a szervezők előszeretettel lejtmenetben lévő, tehát olcsón beszervezhető, de a szerényebb igényszintű nyugat-európai bulizóknak bőven megfelelő bandákat hozzák (Prodigy, Faithless, Papa Roach, hadd ne folytassam, jó?), illetve sokszor fellépnek harminc-negyven éve aktív, de ma is releváns és menő együttesek (mint csütörtökön az Iron Maiden, kedden meg a nagyszerű Depeche Mode), ez rendben van,

na de komolyan, Limp Bizkit?!

Fred Dursték együttese ugyanis pont a két kategória között van, nem jelentkeznek évente-kétévente egyre laposodó sorlemezekkel, hogy legalább apropója legyen a fellépésnek, de nem is voltak soha annyira meghatározók, hogy csak a nevük elvigye őket a hátukon. (Ez volt legalábbis a munkahipotézisem a koncert kezdetéig.) Meg aztán volt az az agyrém a kilencvenes években, hogy ha már új műfajt feltalálni nem tudunk, legalább vegyítsük a már meglévőket, így született meg például a szerencsére pár év után elhalt elektrorock, illetve a hiphop és a Rage Against The Machine-féle mérges, férfias rock elegye, amelyet annak ellenére hívtak nu metalnak, hogy az igazi metálhoz tényleg csak érintőleges köze volt, plusz szerencsére az egész vegyítősdi meghalt pár év után. Szóval a Limp Bizkit minden, csak nem aktuális, ennek megfelelően az egész ötlet, hogy ők legyenek a húzónevek péntek este Sopronban, tiszta hülyeség – vontam le a következtetést.

Elég nagyot tévedtem, sajnálom. A Limp Bizkit ugyanis a jelek szerint nagyon sok ezer embernek jelentett nagyon sokat: a színpad előtt reprezentálta magát a teljes kilencvenes években felnőtt generáció, a gyerekeik, azok, akik a nu metál hőskorában még gyerekek voltak, de péntek este valamiért kívülről tudták a dalszövegeket, plusz egy csomó arc, aki láthatóan csak úgy odakeveredett, de nagyon élvezte. Nézzük is meg őket!

A hardcore rajongók…

…akik már órákkal azelőtt Limp Bizkitre buliztak, hogy az együttes egyáltalán fellépett volna.

Fotók: Neményi Márton

…és akiknek tényleg nagyon, de nagyon fontos együttes ez.

Fiatal és szép emberek…

…akik nem generációs okokból szeretik a Limp Bizkitet, egyszerűen csak eljöttek rá.

Itt egyébként éppen a You don’t know what it’s like to be a bad man kezdetű lírai, szomorú The Who-feldolgozás szól. Nem baj!

Semmi sem baj.

Ülő vagy diszkréten álló középkorú férfiak, akik már megtehetik, hogy mozdulatlanul, szigorú arccal nézik végig a Limp Bizkit koncertjét…

…túl vannak ők már a vaduláson, a hedonizmuson és azon, hogy mindig minden helyzetet ki kell maxolni…

…illetve akiknek a kimaxolás már eleve egész mást jelent, mint az ugráló-diliző fiataloknak.

Akik nem rejtegetik, de nem is villogtatják a sörhasat, hanem karban tartják.

…és az ő gyerekeik

Végre van kinek megmutatni, milyen az Igazi, Mélyről Jövő, Férfias Rockzene, gondolja ez az apuka…

…végre van, aki tisztességesen hajlandó pogózni velem, gondolja ez az anyuka.

A hölgy, akinek a fejében egy egész más koncert megy

A mérsékelten pontos pólóválasztás

Igaz, működött az irónia, a Limp Bizkit ugyanis nagyjából annyi saját számot játszott, mint a kicsit később fellépő Steve Aoki.

A kamaszok, akiket az egész #metoo-mozgalom úgy, ahogy van elkerült

A fiúk, akik akkora punkok, hogy két csepp eső után gyorsan felhúzták a szemeteszsákot

Amúgy három percig esett, szóval vehették is le az egészet.

A lányok, akik eleve becsomagolva érkeztek

A lány, aki egyszerre csinál mindent

És ez a leszakadt állkapcsú, péniszfejű ló

Komolyan, ez volt az egész fesztivál legnyomasztóbb jelensége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.