Magyarország kúl

Szívességbank nyílt Kisújszálláson

A helyiek „hétköznapi szívességeket”, köztük gyermekfelügyeletet, fuvarozást, kisebb ház körüli munkákat kérhetnek egymástól az új kezdeményezésnek köszönhetően.

Szívességbank indult Kisújszálláson – írja a Szoljon.hu. „A szívességbank az emberek olyan baráti csoportja, melyben a tagok egymásnak alkalmi szívességeket nyújtanak ellentételezés nélkül. A tagok így segítséget is kérhetnek a csoport többi tagjától – mondta a lapnak a KisújKÖR Szívességbank alapítója, Farkas Zsolt. A szívességbank ötlete 2013-ban, még egyetemista koréban vetődött fel a férfiban, mint mondta, úgy érezte, hogy „az állástalan emberek ereje, tehetsége parlagon heverő érték, amit nem használnak.”
 
Farkas az interneten böngészve jött rá, hogy máshol már létezik hasonló kezdeményezés. „Innen jött a motiváció. A szakdolgozatomnak is ez lett a kutatási témája. Most, négy évvel később, egy hónapja sikerült ezt megvalósítanom” – magyarázta.

Képünk illusztráció (fotó: Lisa Ducret / dpa)

A szívességbank-alapító civilben felnőttképzés-szervezéssel foglalkozik. „Ez egy Közösségi Önsegítő Rendszer (KÖR), melyben a tagok szívességeket ajánlhatnak fel és fogadhatnak. Ilyen szolgáltatás lehet például a gyermekfelvigyázás, segítség a ház körüli munkákban, vagy eszközök kölcsönadása; felkínált termékek pedig lehetnek akár használt ruhák, bontott építési anyagok, házilag készített kézművestermékek és így tovább” – sorolta.
 
Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a tagok a szívességeket ne ellentételezés fejében tegyék egymásnak, hanem azért, hogy a közösségi értékek gyarapodjanak. „Feljegyzem, mennyi órát töltött valaki a szívességgel. Ennek csak annyi a funkciója, hogy kiszűrjem azokat a tagokat, akik csak folyamatosan kérnének, ők maguk viszont nem adnának. Meghatároztam, hogy nyolc óra szívesség az, ami után nem kérhet újat, amíg ő nem ad segítséget” – fejtegette.

A KisújKÖR Szívességbanknak jelenleg tizenöt tagja van, a legfiatalabb 20, a legidősebb pedig 87 éves; a tortasütéstől a gyerekfelügyeleten és a fuvarozáson át sok mindent felajánlanak a tagok. „Van pedagógus, kőműves, ács, rendezvényszervező, festő tagunk is. Év végére szeretném ötvenre emelni a taglétszámot. Azért nehéz beindítani a rendszert, mert hamarabb adnak az emberek, mint ahogy kérnek” – mondta az ötletgazda.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top