Magyarország kúl

Egyre több a női villamosvezető Budapesten

A villamosvezetők negyven, a metróvezetők harminc százaléka nő.

Mintegy tíz százalékkal nőtt az elmúlt években a villamosvezetőnek jelentkezők között a nők aránya, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a villamosok 40 százalékát nők vezetik a fővárosban – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) a Világgazdaságot.

Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

A társaság 3800 járművezetőt foglalkoztat főállásban: autóbuszon és trolibuszon 2550, villamoson 940, metrón 323 sofőr dolgozik. A női járművezetők  jelenléte nem csak a villamosokon erős: a metróvezetői állomány 30 százaléka szintén nő, trolibuszokon 10, míg autóbuszokon csupán 3 százalék az arányuk – írta csütörtöki számában a lap.

A vállalattól évente 150-200 járművezető, a teljes állomány durván 5 százaléka megy nyugdíjba, a kiesőket pedig nehéz pótolni, mivel a képzett járművezető hiányszakmának számít. A társaságnál nincs létszámhiány, de a megrendelt szolgáltatásokat csak túlórákkal és beugró sofőrökkel tudja teljesíteni a BKV. A fővárosi cég nemrég kampányt indított elsősorban az autó- és trolibuszvezetői létszám növelése érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top