nlc.hu
Meghitt percek

Karácsony online videóchaten

Online karácsony: dráma lesz, vagy összehoz minket?

Karácsonykor sokszor okoz nehézséget a találkozások összehangolása. Ebben az évben azonban még nehezebb dolgunk van, hiszen rengeteg otthonból hiányozni fog a közeli rokon, aki külföldön ragadt.

„A legtöbb tanulmány szerint a karácsony az év egyik legstresszesebb időszaka még akkor is, ha nincsen járvány. Ez mindig feladja a leckét, de idén még sokkal nehezebb, hiszen nem várt nehézségek vannak, és ez extra rugalmasságot igényel tőlünk. Mindannyiunk életébe beköltözött a gyász, a szorongás, a bizonytalanság. Ezt úgy tudjuk a legjobban kezelni, ha tudjuk, hogy hol a vége. Csakhogy ez most a körülmények miatt sajnos nem adatik meg” – magyarázza a helyzetünket Pósa-Kovács Lilla pszichológus, a Kert – Pszichológia & Coaching szakembere. – „Egy ideje érezhetjük, hogy az idei karácsony nem olyan lesz, mint a megszokott, hiszen kevésbé tudjuk átölelni egymást. Sokaktól hallom, hogy online fogják megoldani a karácsonyi találkozást. Ez szép és hasznos gondolat. Rendkívül sokat jelent, ha idén a csomagok helyett átveszik a főszerepet a gesztusok, a tettek. A tabletek és laptopok sok családban például végig be lesznek kapcsolva a vacsora alatt, szinte egy-egy terítéknél foglalnak majd helyet, így ül majd együtt a család a vacsoránál. Fizikailag ugyan külön-külön, látványban és érzésekben mégis együtt” – mondja a szakember, aki hangsúlyozza, ez egy különösen komoly alkalmazkodást igényel tőlünk, de mégis megéri, hiszen kifejezetten szép hozadékai is lehetnek ennek a speciális élménynek.

Online karácsony: dráma, vagy összehoz minket?

Online karácsony: dráma, vagy összehoz minket? (Fotó: Getty Images)

Így érdemes felkészülnünk

Nagyon sokat segít az úgynevezett átkeretezés a szakember tanácsai alapján. Az átkeretezés nem más, mint új megvilágításba helyezni a meglévő gondolatokat, ezúttal kifejezetten a keserű és hiányokkal teli érzéseket új köntösbe bújtatni és más megvilágításból megközelíteni. „Sokaktól azt halljuk évek óta, hogy nem jutott idejük rengeteg olyan dologra, ami korábban elégedettséggel töltötte el őket. Mi magunk is biztosan jártunk vagy járunk ebben a cipőben. Ha most nem kifelé, hanem önmagunkba és a szűk család felé fordulunk, akkor több énidőt és családidőt tudunk tölteni, amely kedvez a léleknek” – magyarázza a pszichológus. – „Kreativitással a készülődés is megoldható. Érdemes, sőt mély érzéseket előcsalogató helyzet lehet felhívni például többször egymást a videochaten és megmutatni egymásnak, az ünnepi készülődés mozzanatait, hogy ki és mit hová helyez el a saját lakásában a díszítések közül. Furcsán hangozhat, de akár még szorosabbá is fűzheti a kapcsolatokat a szokásos, gyakran stresszel teli készülődésnél. Akkor tud pozitív hatása lenni ennek a készülődésnek, ha teljesen elfogadjuk nem csupán szóban, de lélekben is, hogy idén más lesz az ünnep, mint a többi évben.”

Megküzdés a nehéz órákkal

A legfontosabb, hogy ne hibáztassuk sem önmagunkat, sem a szeretteinket a kialakult szituáció miatt, és tartsuk észben: nem azért történik mindez, mert nem vagyunk fontosak a másiknak. Éppen ellenkezőleg. Ez maga a törődés, hiszen egymást óvjuk és egymás egészségére vigyázunk a távol maradás által. Pósa-Kovács Lilla személyes példáját is megosztotta, túl azon, mit javasolt pácienseinek. „Én például azt kérdeztem a szüleimtől, hogy mi lenne, ha megélnénk az online karácsonyozást, de magát az ünnepet mégis kissé odébb tolnánk. Ezáltal készülődhetünk ugyanúgy, mintha tényleg találkoznánk, megadatik az ajándékok csomagolásának és a várakozásnak az öröme is, mindössze időben valamelyest távolabbra kerül” – osztja meg velünk. „Folyamatosan bennünk van a bizonytalanság érzése és a szorongás is egy ilyen nehéz állapotban, és ezt teljesen természetes. De jó észben tartani, hogy amennyiben valakinek tényleg nagyon nehezére esik túllépni a bánaton és szorongóvá válik ebben a helyzetben, akkor érdemes szakértő segítséget kérni” – folytatja.

Online karácsony: dráma, vagy összehoz minket?

Fotó: Getty Images

Íme a csodafegyver

Van egy igazán hasznos és jól működő megoldás, ami a legérzékenyebb pillanatokon is átsegíti a családot. „A nehéz helyzetekben szoktak olyan mechanizmusok előjönni, mint a humor. Ez alapvetően egy érett énvédő mechanizmus, mégis segít bennünket a megküzdésben – magyarázza a pszichológus. – Összekovácsoló és endorfint felszabadító folyamat lehet mindez, és rengeteget tud segíteni az elérzékenyült és gondot okozó pillanatokban. Tulajdonképpen beszélhetünk ezáltal egy közös sírva-nevetésről, amely hatalmas köveket gördíthet le a szívünkről.” Érdemes továbbá önmagunkat előre felkészíteni, ettől könnyebb lesz a helyzet, nem indul meg azonnal a könnycsatorna, és főleg ebben a helyzetben a fiatalokon van a súly a szakértő véleménye szerint. Ugyanis nekik kell ezúttal kicsit többet a vállukon cipelni, több humorral és nagyobb megértéssel fordulni az idősebbek felé, ha a másik oldalon eltörik a mécses. Még akkor is, ha meghatódik mindkét oldal. „Próbáljunk ne belesüppedni ebbe az érzésbe, hanem továbblendíteni azt, terelni a gondolatokat és közösen örülni” – javasolja Lilla.

Kiút az örömbe

„Most is, mint mindig, nagyon fontos, hogy megéljük az adott pillanatot és érzéseinket. Nem az érzések elnyomásán van a hangsúly, nem kell szőnyeg alá söpörni sem a könnyeket, sem a feszültséget, inkább fontosabb a türelem, a megértés. Iszonyatosan nehéz ez ebben a feszültséggel teli helyzetben, mégis örök, bár láthatatlan ajándék lehet ez a szeretteink irányába” – hangsúlyozza a szakember, és figyelmeztet, idén más jellegű konfliktusokkal, nehézségekkel kell megküzdenünk, mint ahogyan azt már szinte megszoktuk a korábbi időszakban. Emlékeztet arra is, hogy ezúttal különösen igaz: ha valamivel meg tudjuk egymást ajándékozni, az a valódi, lélekből fakadó ölelés és oldás, még ha csak virtuális formában, szavakkal vagy gesztusokkal tudjuk is megtenni ezt. Olykor az is jó, ha csak engedjük szabadon áramlani azt, amit megélünk. Engedni megtörténni a perceket, az érzéseket. Beleértve akár a csöndeket, a hallgatást, vagy akár a hosszabb beszélgetéseteket is. Sokszor a legegyszerűbb, ha megkérdezzük a másiktól, hogy mitől érzi úgy magát, ahogyan. Legyen szó akár örömről, akár elérzékenyülésről, vagy éppen megbántottságról. A visszakérdezésnek hatalmas érzelmi ereje van. Ahogyan a párbeszédnek is. És talán éppen ettől lehet a nehézségek ellenére mégis valami mélyebb, tartalmasabb, valódibb egymás felé fordulás az idei ünnep, mint amit mindannyian megszoktunk már.

Ünnepi hangolódás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top