nlc.hu
Meghitt percek

Van esély a fehér karácsonyra?

Kiderült, mennyi az esély a fehér karácsonyra

Beindult az esélylatolgatás, bár még majdnem egy hónap van karácsonyig.
havazás

Hosszú évek óta nem volt az egész országban egységesen fehér a karácsony – emlékeztet az Időkép, amely felvázolta a lehetséges prognózisokat az ünnepi időszakra.

A portál előrejelzése szerint két időjárási forgatókönyv valósulhat meg nagyobb eséllyel.

Az egyik szerint, amennyiben a következő napokban Európa északi-északnyugati része fölött megerősödő magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, akkor a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része fölé, és ezek nyomán nedves, de enyhe légtömegek érkezhetnek a térségünk fölé. Azaz enyhe, kora tavaszias idő köszönt be.

A másik lehetséges forgatókönyv szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont. Ennek következtében viszont mediterrán ciklonok vonulhatnak át felettünk, amelyek idővel – vastag hótakaróval járó – havazást hozhatnak a Kárpát-medencében. 

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top