nlc.hu
Meghitt percek

Fenyőfa-árak 2022

Élő fenyőt vennél? Ilyen árakkal számolj!

Már elkezdték árulni a fenyőfákat, méterenként azonban akár 20 százalékkal is drágábbak lehetnek idén.

Hiába van még több mint 3 hét karácsonyig, a legtöbb helyen már elkezdték kipakolni és árulni a fenyőfákat.

fenyőfa

Részlet a Karácsonyi vakáció című filmből 

Mint a Tények riportjából kiderül, Vas megyében van olyan őstermelőt, ahol a vásárlók még az ültetvényen kiválasztják a fenyőt, de a fát csak az ünnepek előtt vágják ki. A kiválasztott fenyőt felcímkézik, így biztos, hogy az ünnepek előtt a gazdájához kerül. Karcagon pedig az egyik kereskedő – aki csak a napokban akart kinyitni – ahogy elkezdte kipakolni a fenyőket, rögtön megjelentek az érdeklődők, ezért elkezdte az árusítást is. Debrecenben is már javában árusítják a fákat, itt a vágott fenyőket talpba is beállították, így a nézelődők úgy érezhetik magukat, mintha egy fenyőerdőben sétálnának.

Kedvencek

A vevők rendszerint csak Mikulás után kezdenek fenyőt vásárolni. A tapasztalatok szerint a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő népszerűsége viszont csökken.

A nordmann fenyő levelei puhák, és sokáig megmaradnak, viszont szinte semmilyen illatanyagot nem áraszt. A lucfenyő illata karakteres, ám ez a fajta hullajtja el a leveleit a leghamarabb. Talán ezért is keresik jobban az ezüstöt, amely illatos, tartósabb, de szúrós levelű. Jó kompromisszumos megoldás, ha a nordmann fenyő mellé lucfenyő ágakat vásárolunk – írja a Sokszínű Vidék.

Árak

Az árusok szerint fenyőből idén sem lesz hiány, bár egyes fajtából nem biztos, hogy mindenkinek jut megfelelő méret. Az árak átlagosan 10-20 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest. Az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével magyarázható – mutat rá az MTI.

  • a nordmannál 9-10 ezer
  • az ezüstnél 6-7 ezer
  • a lucnál 4-5 ezer forintos méterárakra kell készülni 

(fenyofa.com)

A földlabdás fenyőfa évről évre népszerűbb. A díszkertészek azonban nem tanácsolják ennek a kiültetését a szabadba az ünnepi időszak végén, mert szobahőmérsékleten hamar megindulhat a nedvkeringés, így a fa a tápanyagait gyorsan feléli, és a hirtelen hideggel szemben nem lesz ellenálló. A gyökeres fenyőket ezért kicsit tovább, a fagyok elmúltáig érdemes beltéri helyiségben tárolni, és csak március végétől vigyük ki a szabadba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top