nlc.hu
Meghitt percek

Ilona bajor hercegnő élete

Tragikusan alakult Sisi nővérének a sorsa, akit Ferenc József kikosarazott

Ilona bajor hercegnőt egész életében arra készítették fel, hogy császárné legyen belőle, végül mégis másképp alakultak a dolgok.

Minden év december 24-én mi is készülünk egy cikkel Sisiről, hiszen ezen a napon született az osztrák császárné. Ám idén annak jártunk utána, hogy mi lett Erzsébet nővérének, Ilonának a sorsa.

Mivel ez nem egy tündérmese, nem is kezdhetjük úgy a történetet, hogy egyszer volt, hol nem volt, de az tagadhatatlan, hogy volt két nővér, akik megállapodást kötöttek arról, hogy a gyerekeiket egymás között kiházasítják. Az egyikük, Zsófia Friderika, fiút szült az osztrák császári trónra, míg a másik, Ludovika Vilma a bajor hercegi családba házasodott be, és nyolc gyermeket hozott a világra. (Valójában tíz gyermeke született, de egyikük kiskorában elhunyt, egy másik pedig halva született.)

The Empress című sorozat, Ilona jelenet

Jelenet a The Empress c. sorozatból, Ilona bajor hercegnő szerepében Elisa Schlott (Fotó: Netflix)

Ilona bajor hercegnő sorban a második gyerek volt, a legidősebb lány, ezzel pedig megpecsételődött a sorsa: őt szánták Ferenc József leendő feleségének, aki akkoriban az egyik legjobb partiképes agglegénynek számított Európában, azzal együtt is, hogy még ő is gyerek volt. 

Mi leszel, ha nagy leszel? Császárné… 

Ilona Karolina Teréziát már egészen kislány korától kezdve arra nevelték, hogy egy napon az uralkodó felesége legyen belőle. Neveltetése sokkal szigorúbban zajlott, mint például a húgáé, Sisié, aki köztudottan szabadon lófrálhatott a család birtokán. Ilona, vagy ahogyan a családja szólította, Nené olyan oktatást kapott, ami gyakorlatilag tényleg mindenre kiterjedt, hogy később méltó társa lehessen a császárnak, a személyisége is sokkal komolyabb és visszafogottabb volt, mint Erzsébeté. A két testvér között ez sosem szült viszályt, közel álltak egymáshoz, épp ezért tartott 1853-ban Nenével és az édesanyjukkal az akkor 16 éves Sisi a Habsburgok nyaralóhelyére, Bad Ishlbe. A tervek szerint itt került volna sor az eljegyzésre, csakhogy Ferenc József figyelmét sokkal inkább Sisi keltette fel, a többi pedig már történelem.  

Ilonát megrázták a történtek, a hercegnő depressziótól szenvedett és úgy tűnt, hogy vénlányként fog megöregedni. Anyja attól tartott, hogy kolostorba vonul, ezért meghívta a birtokukra Maximilian Anton Lamoral von Turn und Taxis herceget, akit a 22 éves Ilona azonnal levett a lábáról, de még két évet várniuk kellett a házasságig, ugyanis a férfi nemesi rangja és vagyona ellenére sem számított eléggé jó partinak a lányhoz. II. Miksa bajor király minden erejével igyekezett megakadályozni a rangon aluli frigyet, azonban Erzsébet császárné közbenjárására végül mégis egybekeltek, és az összes testvér közül az ő házassága bizonyult végül a legboldogabbnak.  

A sors közbeszól 

Ilona négy gyermeket szült a házasságuk alatt, de az idill sajnos nem tarthatott sokáig. 1867-ben a férje vesebetegsége komolyra fordult és nem élte túl – ekkor még tíz éve sem voltak házasok –, Ilona pedig annyira összetört, hogy végül egész életében őt gyászolta, nem engedett magához közel más férfit. A szerencsétlenségek sora tovább folytatódott, amikor két gyermekét is el kellett temetnie: második lánya szülés közben életét vesztette, legidősebb fia, Maximilian pedig 23 évesen tüdőembólia következtében hunyt el.  

Bár Ilona a tragédiák ellenére sem zárkózott el a világtól – rengeteg jótékonykodott, mondhatni erre és a családjára tette fel az életét –, az egészségére rányomta a bélyegét a sok fájdalmas veszteség. 1890-re a gyomorrákja olyan mértéket öltött, hogy már felkelni sem bírt, halálos ágyán azonban ott volt vele a húga, Sisi, akivel a történtek ellenére is jó testvérek maradtak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top